НОВИНИ

Нелегалната миграция: Инцидентите с трафиканти застрашават ли влизането ни в Шенген?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:34, 26.08.2022
Чете се за: 03:10 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Зачестилите случаи на инциденти, предизвикани от превозвачи на нелегални мигранти, могат да повлияят на решението за присъединяване на България към Шенген. Това е мнението на изпълнителния директор на Европейската агенция за оперативно управление, сред чиито отговорности са управлението на миграцията и на външните граници на Европа. В интервю за "По света и у нас", Крум Гърков препоръча да се засили обмена на информация между различните служби като част от мерките, които могат да предотвратят такива случаи.

Според Крум Гърков, вълната на нелегална миграция към ЕС се засилва не само към България, но и към всички страни, които са външни граници.

"Което обусловено от ситуацията в страните около ЕС, сега Сирия всички вече я знаем, но също и икономическата ситуация в Турция, увеличава все повече миграционния натиск върху външните граници на ЕС", каза Крум Гърков - изпълнителен директор на Европейската агенция за оперативно управление.

Крум Гърков заяви, че е рано да се правят предварителни изводи от вчерашния инцидент, преди да станат ясни заключенията на разследващите.

"Трябва да го сложим в контекста на възможността България да се присъедини към Шенгенското пространство. Октомври месец е много важен за България и всички тези инциденти събрани накуп в едно кратко време може да повлияят на крайното решение", каза още Гърков.

На фона на увеличения мигрантски натиск, в поверителните групи в социалните мрежи, могат да бъдат видени клипове като този. Той е към обява, насочена към хората, пребиваващи в Европа без документи. Твърди се, че могат да бъдат осигурени паспорти и шофьорски книжки за всички европейски страни и необходими документи за работа.

"Нелегалната миграция е един от основните източници на доход на организираната престъпност. И в този смисъл не трябва да сме наивни и да мислим, че този случай с автобуса, при който загинаха служителите на МВР и останалите случаи в последните дни и седмици с катастрофиралите превозни средства с нелегални мигранти не са случайни събития, но това е видимата част на т.нар. каналджийство", подчерта Крум Гърков.

Гърков изтъкна, че трябва да се вземат бързи мерки за повишаване ефективността на оградата по границата, по-добро техническо оборудване, като например камери и техническа обезпеченост на служителите, които пряко отговарят за охраняването.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна започна фестивалът "Любовта е лудост"
Във Варна започна фестивалът "Любовта е лудост"
Има ли каналджии в бежанския център в Харманли
Има ли каналджии в бежанския център в Харманли