НОВИНИ

С какви приоритети тръгват към изборите от "Продължаваме промяната" - пред БНТ говорят Кирил Петков и Асен Василев

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 26.08.2022
6314
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Те дадоха живота си за сигурността на всички ни, никой политик не трябва да използва тази трагедия за политически цели. Това заяви в "Още от деня" съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по повод смъртта на двамата полицаи в Бургас. Гост в студиото беше и Асен Василев.

"Нашето правителство направи първа стъпка на "Капитан Андреево", най-големият пункт беше завзет от една частна фирма. Години наред беше един корупционен канал, не само за мигранти, но и за плодове и зеленчуци с високи нива на пестициди. Има още стъпки, които трябва да бъдат направени", каза Кирил Петков.

Допълни, че ако средствата за охрана на границата се използват правилно, ще имаме много по-добра защита. Каза още, че за 7 месеца са направили добра първа стъпка, но дупката е толкова огромна, че ще трябва да бъдат направени още доста стъпки, за да се постигне това, което желаят.

Асен Василев коментира проблема с газовите доставки. По думите му потребителите са били подсигурени.

"Между газа, който получаваме от Азербайджан - от 1 юли получаваме пълния обем от 1 млрд. кубически метра. Преди това Николай Павлов, бившият шеф на "Булгаргаз", назначен от ГЕРБ, се беше отказал от 2/3-ти от тези количества. Със 7-те танкера това е още около 1 млрд. кубически метра. Това покрива напълно всички топлофикации и всички битови потребители на газ. Ние ги бяхме договорили с твърда оферта, каза Асен Василев.

По думите му за двата оставащи дни на правителството тогава са успели да договорят двата слота за доставката на втечнения газ.

"Заведох дело за половин милион срещу Борисов, защото това е безобразие" - така Кирил Петков отвърна на твърдения на лидера на ГЕРБ за злоупотреби от "Продължаваме промяната".

Кирил Петков обясни, че след като са били спрени доставките от "Газпром", са провели директни преговори с американската компания "Шиниър" и за 2 седмици са намерили слотове за доставката на 2 танкера втечнен газ.

"Всеки ден си изпращаме заявката към "Газпром", на следващия ден получаваме нула. Ние си искаме газа и не го получаваме. Правим плащането към "Газпромбанк" и те ни го връщат. Ако служебният кабинет е спрял да подава заявките, това вече ни поставя нас в неизпълнение на договора, но докато ние бяхме на власт всеки ден си подавахме заявките, за да сме напълно в изпълнение на договора", обясни Асен Василев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството увеличи парите към общините за провеждане на изборите
Правителството увеличи парите към общините за провеждане на изборите
Владимир Илиев на 4 стотни от финал в суперспринта на Световното по летен биатлон
Владимир Илиев на 4 стотни от финал в суперспринта на Световното по летен биатлон