НОВИНИ

Държавата подготвя пакет от мерки за намаляване цените на горивата

Николай Минков
от Николай Минков
18:34, 26.08.2022
Чете се за: 05:02 мин.
Бизнес
Слушай новината

Правителството и "Лукойл" търсят варианти за овладяване цените на горивата. Министрите на икономиката и енергетиката съобщиха, че днес е бил обсъден пакет от мерки с ръководството на рафинерията. ГЕРБ предложиха свое решение.

Следващата седмица трябва да заработи междуведомствена работна група, съставена от експерти на министерството на енергетиката, на икономиката и представители на "Лукойл", които трябва да обсъдят пакет от мерки, за трайно намаляване цените на горивата, а чрез тях да бъде овладяна и галопиращата инфлация. По-рано днес в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката Николай Стоянов зави, че България търси диверсификация на газовите доставки, но на този етап руското синьо гориво е най-изгодно.

Днес масовият бензин се търгуваше средно за 3,19 лева, дизелът за 3,35 лева, а метанът скочи над 5,40 лева. Целта на служебното правителство е заедно с ръководството на рафинерията да понижат цените.

"Направихме среща с ръководството на "Лукойл-Нефтохим" и "Лукойл-България". Срещата премина много конструктивно. Обсъдихме мерките, които не бяхме подготвили като проект в рамките на кризисния щаб, за да завършим започнатото и да намерим някакво решение за трайно оптимизиране цените на горивата", заяви Росен Христов - служебен министър на енергетиката.

А служебният министър на икономиката посочи, че във всички срещи с бизнеса и синдикатите винаги е бил поставен въпроса за намаляване цените на горивата.

"Горивата са компонент цената на всяка стока, която потребяваме. Днес логистиката е навсякъде. При инфлация над 17% в България, два пъти по-висока от средната за ЕС, сами разбирате, че това е възможност да укротим тази инфлация", посочи Никола Стоянов - служебен министър на икономиката.

По-рано днес от ГЕРБ обвиниха предишния кабинет, че е позволил "Лукойл" да продава на нереално висока цена евтин уралски петрол, представяйки го за брент. От разликата горивата на бензиностанциите са продавани с лев на литър по-скъпо от реалната стойност. И предложиха 2 варианта за овладяване на цените.

"Ние предлагаме държавата в лицето на БЕХ ще купува от тия руски барели, ще си плаща държавата на "Лукойл-Нефтохим" тези 10 - 20 ст. Крайната себестойност на тези горива на БЕХ ще бъде 2,50 лв., а не 3,50 лв.", каза Делян Добрев от ГЕРБ.

ГЕРБ: До последния си ден кабинетът "Петков" е купувал газ от дъщерни дружества на "Газпром"

Другото предложение на ГЕРБ предвижда още при вноса на суровия петрол държавата да сложи лев акциз на всеки литър, с който да се компенсират цените на горивата за потребителите.

А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди служебният кабинет да внимава, ако поднови преговорите с "Газпром".

"Да не стане да платим за един и същи газ два пъти. За дългосрочен договор категорично не трябва да се приема. Да разсрочат неприетите количества за следващите 1 - 2 месеца", заяви Бойко Борисов - лидер на ГЕРБ.

Икономическият министър: Само половината от предприятията, ползващи газ, могат да минат на алтернативно гориво

Пред БНТ служебният министър на икономиката заяви, че заради невъзможността на българските фирми изцяло да преминат от газ на алтернативно гориво се налага да се търсят най-евтините възможни доставки.

"74% от предприятията, които отговориха в нашата анкета ползват газ. От тях само половината могат да минат на алтернативно гориво. Повечето в срок от месец биха могли да минат. Но ако всички веднага тръгнат да минават не се знае дали ще смогнат, тъй като това са специализирани компании, които ще им помагат в тази дейност", каза Никола Стоянов - служебен министър на икономиката.

Той заяви още, че служебният кабинет не е отхвърлил нито една възможност за доставка на газ от различни източници.

И днес борсовите цени на газа в Европа остават много високи - до 316 евро за MWh, въпреки спада с 1,68%.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР установи за ден 20 шофьори да карат след употреба на алкохол
МВР установи за ден 20 шофьори да карат след употреба на алкохол
Весела Лечева изпрати със знамето националите по баскетбол за Европейското първенство
Весела Лечева изпрати със знамето националите по баскетбол за Европейското първенство