НОВИНИ

Сметките за газ и ток на британците ще скочат с 80% от октомври

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:10, 26.08.2022
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Сметките за газ и ток на британците ще скочат с 80% от октомври, обяви енергийният регулатор на страната. Това обрича на енергийна бедност милиони домакинства на Острова, предупреждават експерти. Сред основните причини са инфлацията, която достигна най-високото си ниво от 40 години, както и ситуацията с горивата след руската инвазия в Украйна.

Драстичното увеличение на сметките ще е следствие от обявения нов по-висок таван на цените за ток и газ. Едно британско домакинство ще плаща средно по 3549 британски лири годишно, докато преди година е давало около 1200 лири.

Неправителствена организация, които се бори с енергийната бедност, определи ситуацията като бедствие.

"През септември 2021 г. енергийно бедни бяха 4 милиона домакинства във Великобритания. Новината от днес означава, че от октомври броят им ще скочи на 9 милиона, а след януари нещата ще се влошат още", коментира Адам Скорър, изпълнителен директор на Националната организация за енергийни действия.

Като енергийно бедни се определят домакинства, които дават повече от 10% от доходите си за сметки за ток и газ. През януари се очаква нов скок на цените. Експерти предупреждават, че много хора изобщо не могат да си позволят подобни разходи и качеството на живот значително ще се влоши.

"Задава се епидемия от студени домове във Великобритания. Цената й е свързана с влошено здраве и с психическото здраве. Всяко година във Великобритания умират по 10 000 души вследствие на така наречените студени домове. Този брой ще расте", каза Адам Скорър, изпълнителен директор на Националната организация за енергийни действия.

Властите ще реагират на кризата с помощи за британците. Всички домакинства ще получат по 400 лири за сметките си, най-уязвимите - по още 650, а за пенсионерите ще има и още помощ. Двамата кандидати за премиерския пост - Лиз Тръс и Руши Сунак, не са обявили идеите си как ще се справят с кризата. Наследникът на Борис Джонсън трябва да е ясен на 5 септември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трафикът на мигранти: Има ли сериозни пробойни по оградата на границата с Турция
Трафикът на мигранти: Има ли сериозни пробойни по оградата на границата с Турция
Филип Филипов: Не е срамно, че ЦСКА отпадна от Базел
Филип Филипов: Не е срамно, че ЦСКА отпадна от Базел