НОВИНИ

Нидерландия и Хърватия определят първия финалист в Лигата на нациите

модрич приключва хърватия световното футбол катар
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
08:53, 14.06.2023
Чете се за: 04:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Нидерландия и Хърватия ще се изправят един срещу друг в първи сблъсък от полуфиналите в тазгодишното издание на турнира Лига на нациите. Срещата между двата състава е днес в дома на Фейенорд – „Де Кайп“, и е с начален час 21.45 ч. българско време.

„Лалетата“, които са домакини на Финалната четворка, продължават да търсят първи голям трофей от Евро 1988-а насам. Те загубиха дебютното издание на надпреварата през 2019, когато във финала отстъпиха на Португалия с 0:1. Нидерландците се изправят срещу състав на Хърватия, който завърши втори и трети на последните две световни първенства съответно в Русия и Катар. „Оранжевите“ излязоха непобедени от група с Белгия, Полша и Уелс, но това се случи под ръководството на селекционера Луис ван Гаал, който се раздели с националния отбор след отпадането от Аржентина с дузпи в четвъртфиналите на последния Мондиал.

За хърватите този турнир е разглеждан като последна опция за трофей за „Златното поколение“ на страната, водено от вездесъщия Лука Модрич. Класирането за полуфиналите изглеждаха трудно постижимо преди година, когато „шахматистите“ загубиха откриващия си мач с Австрия с 0:3 у дома. След това обаче отборът надви на два пъти Дания, спечели във Франция и след това взе три точки от визитата на австрийците, за да завърши на първа позиция за дебютно участие във Финалите на надпреварата.

„Очакваме с нетърпение мача, защото става въпрос за полуфинал, и играем в Нидерландия. Разполагаме с добър отбор и имаме много енергия да стигнел до финала. Но Хърватия е много силен състав – те постигнаха страхотни резултати в последните две години, така че ще ни бъде трудно“, коментира старши треньорът на домакините Роналд Куман.

„Трябва да сме във върхова форма, за да ги победим. Те могат да те наранят по различен начин. Полузащитата им е от най-високо качество. Но ние трябва да сме уверени в собствените си сили и да вярваме, че можем да стигнем до финала. Ще ни отнеме много работа, качествен футбол, но и късмет“, добави капитанът на „лалетата“ Върджил ван Дайк.

„Това е страхотно постижение, да бъдем сред четирите най-добри отбора в Европа. Това, което свършихме вече, с класирането си за тази фаза, е голям успех, но дойдохме тук, за да спечелим медал. Работихме усилено за това и искаме да го покажем тук“, бяха думите на наставника на хърватите Златко Далич.

„Мачът срещу Нидерландия ще бъде много труден за нас. Играем срещу млад, талантлив отбор, който се завръща на голямата сцена и играе у дома. За щастие, ще разчитаме на подкрепата на много наши фенове, и това ще бъде допълнителна мотивация за нас“, заяви капитанът на „ватрените“ Лука Модрич.

Главен съдия на сблъсъка ще бъде румънецът Ищван Ковач. Негови помощници ще бъдат сънародниците му Василе Флорин Маринеску и Овидиу Артене. Четвърти съдия е Халил Юмут Мелер, а на ВАР-а ще оперира Бастиан Данкерт от Германия с асистент Сьорен Щоркс. Победителят от Нидерландия – Хърватия ще играе на финала в Ротердам срещу спечелилия мача между Испания и Италия, които се изправят един срещу друг утре вечер.

Финалът на турнира може да гледате в неделя от 21:45 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП ще гласува "против" създаването на комисия за имунитетите
БСП ще гласува "против" създаването на комисия за имунитетите
Вегас Голдън Найтс спечели за първи път Купа "Стенли"
Вегас Голдън Найтс спечели за първи път Купа "Стенли"