НОВИНИ

Кога ще дойде истинското лято?

Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
07:39, 14.06.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Така или иначе лятото ще дойде, тъй като вървим към настъпване на астрономическото лято на 21 юни. Затова метеорологическото лято ще дойде с астрономическото. Виждат се сигурни сигнали, които водят към намаляване на циркулацията, в която има доста валежи, особено в западната половина от страната - това каза в студиото на "Денят започва" гл. ас. д-р Анастасия Стойчева – ръководител сектор "Метеорологични прогнози" в НИМХ.

В централната част на Средиземноморието, над Италия се е образувал циклон, който носи значителни валежи. До края на тази седмица валежите ще продължат, поясни Стойчева.

"През вчерашния ден до тази сутрин количествата на валежите в района на Берковица са незначителни - 8 л/кв.м. На други места има 30 - 40 литра дъжд. В западната и централната част от страната имаме доста високи стойности на измерените количества валежи. Заради значителната облачност температурите в Западна България няма да бъдат много високи - около и малко под 20 градуса. На изток обаче, където има много слънчеви часове, температурите достигат 25 - 26 градуса", обясни Анастасия Стойчева.

През следващите дни валежи ще има над западната половина от страната, докато на изток няма да вали. Очакват се количества от около 30 - 50 литра на кв. метър. Тъй като времето не е толкова топло няма много вероятност да се развиват мощни гръмотевични бури. От следващата седмица обаче се очаква постепенно повишение на температурите. През последното десетдневие се очакват температури между 30 и 35 градуса, обобщи Стойчева.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 привлича голмайстора на Спортист (Своге) за втория си отбор
ЦСКА 1948 привлича голмайстора на Спортист (Своге) за втория си отбор
Майка на две деца се нуждае от помощ
Майка на две деца се нуждае от помощ