НОВИНИ

Иво Иванов: Имам чувството, че ще видя един много добър българин в НБА много скоро (ВИДЕО)

иво иванов имам чувството видя един добър българин нба скоро
bnt avatar logo
от БНТ
06:38, 14.06.2023
Чете се за: 04:40 мин.
Български баскетбол
Слушай новината

Вече над 30 години Иво Иванов живее и твори в Съединените американски щати. Трите му книги "Отвъд играта", "Кривата на щастието" и "Хроника на болката" го превръщат в един от най-четените и обичани български автори. А спортът е в центъра на вниманието му. Текстовете му са вдъхновяващи и нестандартни. В разговор с Радостин Любомиров Иво Иванов говори за бъдещите си проекти, за шампионската титла на Денвър Нъгетс и за шансовете на Александър Везенков за пробив в Националната баскетболна асоциация.

За писането
Мисля да направя крачка към художествената литература и пиша нещо, което по всяка вероятност ще прерасне в роман. Пиша и една пиеса от известно време. Нашият великолепен актьор Руси Чанев се свърза с мен през 2019 г. и ми каза, че работи върху проект, който да събере четири мои текста и да направи пиеса по тях, и започнахме да работим с него по този проект. Той наистина виртуозно успя да зашие четирите текста и да създаде пиеса, в която имаше съединителна тъкан между четири напълно на пръв поглед произволни текста. Сега се надявам с него отново да осъществим връзка и тази пиеса, върху която работя да можем да я осъществим. Това е една красива история свързана с музиката, другата моя голяма страст. Работя и върху няколко от моите истории. Правя го, защото усещам, че има нужда от тези истории точно сега. Много сме разделени, много поляризирани и сега е моментът да го направя.

За Денвър Нъгетс
Има няколко причини за титлата на Денвър в Националната баскетболна асоциация. Те бяха най-добрият отбор като комуникация помежду си, а като синхрон бяха абсолютно хармонизирани, работеха заедно, а не поотделно. Разполагаха и с най-добрия играч в света в лицето на Никола Йокич. Това е баскетболист какъвто не е имало в историята на световния баскетбол. Един човек роден на две крачки от България, който не е атлетичен, няма релефна мускулатура, не отскача, движи се на пръв поглед бавно и тромаво, но разполага с най-важното оръжие в баскетбола, а то се намира между двете му уши. Няма по-могъщо нещо в баскетбола от интелекта. Баскетболният коефициент на интелигентност на Никола Йокич е изумителен. Той вижда игрището по друг начин, играта, геометрията на баскетболното игрище. Той чете развитието на дадена комбинация няколко хода преди всички останали. Той играе шах, а всички останали играят не се сърди човече.

За Александър Везенков
Имам чувството, че ще видя един много добър българин в НБА много скоро. Според мен Александър Везенков е играч, който може да се включи в лигата, да влезе в Сакраменто, но те трябва да направят някои корекции в състава си, за да се случи това. Той може веднага да се превърне в един от най-добрите играчи в лигата, стига да му се дадат необходимите минути за това. Винаги съм го харесвал. Той е комплексен играч. Той е отборен играч. Няма нужда да дриблира прекалено много с топката. Вижда игрището подобно на Йокич и Дончич и според мен има голям потенциал, но трябва да му бъде гласувано доверие в Сакраменто. Дано да дойде в САЩ. Аз искам да го гледам на живо.

Вижте цялото интервю с Иво Иванов във видеото!

Автор Радостин Любомиров

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спор в НС за създаването на комисия за имунитетите на трима депутати
Спор в НС за създаването на комисия за имунитетите на трима депутати
80 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие
80 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие