НОВИНИ

Спор в НС за създаването на комисия за имунитетите на трима депутати

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
06:46, 14.06.2023 (обновена)
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатските имунитети на Бойко Борисов и Кирил Петков отиват в специална парламентарна комисия. Тя беше създадена днес, но е под въпрос кога ще заработи заради липсата на председател. Единственият кандидат - Хамид Хамид от ДПС, не беше одобрен.

Комисията беше създадена с гласовете на 186 от 240 депутати. Подкрепата дойде от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане".

Освен имунитетите на двамата бивши премиери комисията ще трябва да разгледа и казусите с още двама - Даниел Александров от ГЕРБ и Димитър Аврамов от ДПС.

Създаването на тази комисия беше предизвестено преди дни, когато стана ясно, че от 6 формации в 49-ото Народно събрание само две - БСП и ИТН, са против създаването на тази комисия. Досега три лица бяха включени в обекта, на който ще прави анализ тази комисия.

Днес ДПС добави и свой депутат, на който се иска имунитета. Така депутатите, които ще бъдат обекти на анализ от временната комисия, стават четирима - Бойко Борисов, Кирил Петков, Даниел Александров и Димитър Аврамов. Комисията ще работи до 18 юли.

В днешния ден, по време на почти четиричасов дебат, репликите, които се разменяха, бяха основно за това кой от какво се страхува, кой какво е говорил за прокуратурата през годините и дали е бухалка отнемането на имунитети на депутати от страна на главния прокурор.

Вижте още в прякото включване на Десислава Маркова.

"Ще си дам имунитета доброволно, преди 18 юли, преди комисията да даде своето становище. Каква е разликата между даването на имунитета днес и на 18 юли? Разликата е, че прокуратурата е възобновила производство, което самата прокуратура спря преди година и половина. Искаме ли ние, като народни представители, да оставим прокуратурата да действа на тъмно като политическа бухалка?", попита Петков.

Кирил Петков: Ще си дам имунитета преди комисията да вземе решение, за да покажа, че не се ползва за чадър

Мирослав Иванов, ПГ на ПП-ДБ: "Едни обществено известни случаи спокойно отлежаваха на нечие бюро от години. Изведнъж някой се сети, че някой може би е извършил някакво престъпление. И тази ситуация изключително много напомня на една ситуация как един прокурор ще даде друг прокурор на прокурор. Справедливостта няма да бъде политическа саморазправа и тук не става въпрос за никакви чадъри, става въпрос за спазване на парламентарната практика".

БСП ще гласува "против" създаването на комисия за имунитетите

Атанас Зафиров, ПГ на "БСП за България": "Да ме прощава уважаваният от мен Кирил Петков, но нали си давате сметка, че той е само блед фон, алиби, на режисьорите на филма "Спасяването на Бойко Борисов". Да - фон сте, за съжаление... Да ме прощава и уважаваният от мен академик Денков, но нали е наясно, че ще бъде премиер точно до деня, в който режисьорите на филма имат нужда от гласовете на неговата коалиция".

Мануил Манев, ПГ на ГЕРБ-СДС: "Комисиите в Народното събрание работят с решения на залата, а в залата сме 240 човека и всеки от нас, натискайки копчето на своя пулт, решава и всички тия щуротии, които се изговарят от тази трибуна, преследват целта на този, който натисна копченцето "Enter" - политическото му бъдеще и сегашното му оцеляване".

Цончо Ганев, ПГ на "Възраждане": "Това, което се обсъжда днес е преди всичко едни морален акт, който трябваше да е много преди разглеждането на създаване на комисия. Моралният акт започваше с това хората на които им е поискан имунитета веднага да го дадат.

ИТН за комисията за имунитетите: Унизително е

Тошко Йорданов, ПГ на ИТН: "Тази комисия е унизителна за българския парламент. Доказва няколко неща. Първото е, че Кирил Петков и другият имунитетаджия Бойко Борисов, който го няма, вероятно се чувстват виновни. Защото, ако не бяха, щяха да отидат в съда и да докажат в съда невинността си".

ПП-ДБ предлагат временна комисия да разгледа поисканите имунитети на Борисов, Петков и Даниел Александров

Комисията трябва да прецени дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и да изготви становище. Предложението за създаване на временната комисия е на ПП-ДБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е състоянието на председателя на българското дружество в Струга след нападението?
Какво е състоянието на председателя на българското дружество в Струга след нападението?
Иво Иванов: Имам чувството, че ще видя един много добър българин в НБА много скоро (ВИДЕО)
Иво Иванов: Имам чувството, че ще видя един много добър българин в НБА много скоро (ВИДЕО)