НОВИНИ

Васил Пандов, ПП-ДБ: В момента, в който главният прокурор демонстрира активно участие в политиката, той беше остранен

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 14.06.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Това, което се случи с процедурата по отстраняването на главния прокурор, беше един процес, който започна отдавна и това не беше първата такава процедура, тъй като преди повече от година имаше подобна, която не достигна до такова развитие. Това беше очаквано и за гражданското общество, и за наблюдателите, които са специалисти в областта на правораздаването, тъй като имаше през годините много поводи главният прокурор да бъде освободен. Това коментира в студиото на "Денят започва" Васил Пандов – депутат от ПГ на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България".

"В този момент, в който той демонстрира своето активно участие в политиката, в този момент той беше отстранен. Много хора коментират, че конкретният повод е неговото изказване за измитането на "политическия боклук" не е достатъчно като основание. Мисля, че съчетано с активността на прокуратурата от последните дни това, което виждаме всъщност главният прокурор, който направлява нейните действия и по Конституция той упражнява пряко надзор върху всеки един прокурор, е поставил прокуратурата в едно положение на средство за намеса в политиката, и това е достатъчно основание да бъде освободен, тъй като прокуратурата не гарантира своята безпристрастност и своята независимост", посочи Пандов.

Той не смята, че изпълнителната, законодателната и съдебната власт трябва да се преплитат, тъй като по Конституция има разделение на властите.

По отношение на конституционната реформа в областта на съдебната власт, която трябва да гарантира именно тази липса на връзка или влияние на прокуратурата в политическия живот или обратното, Пандов поясни, че ако ако има такова едно сливане, то тогава не може да се говори за правова държава и за сигурност на всеки един гражданин.

"Вярвам и силно се надявам, че сега съдебната реформа няма да се изчерпа. Вчера имаше много коментари, че действително този в момента импулс за съдебна реформа да не бъде забавен. Гаранции има дотолкова, доколкото част от участниците в този процес, а именно нашата ПГ, ние ще бъдем този гарант и ще държим да продължи съдебната реформа по начина, по който започна. Вярваме, че и колегите от другите парламентарни групи осъзнават своята отговорност и няма да поставят реформата в позиция да изглежда конюнктурна", поясни Васил Пандов.

Според него, конституционните реформи трябва да са свързани с реформа на прокуратурата, премахване на това право на главния прокурор да влияе върху всеки един прокурор. Освен това, един от вариантите е дори премахване на фигурата на главния прокурор, а друг вариант е да се променят неговите правомощия, така че той да бъде сведен до един административен ръководител на прокуратурата, допълни още Пандов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вегас Голдън Найтс спечели за първи път Купа "Стенли"
Вегас Голдън Найтс спечели за първи път Купа "Стенли"
Винъс Уилямс се завърна на корта, но загуби от Селин Неф в първия кръг в Хертогенбош
Винъс Уилямс се завърна на корта, но загуби от Селин Неф в първия кръг в Хертогенбош