НОВИНИ

Ще продължи ли намаляването на цените на основните храни, плодовете и зеленчуците?

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
07:54, 14.06.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Повече от месец измененията в цените на хранителните продукти на едро не са се променяли, а при някои дори посоката е надолу. Изключение правят сезонни плодове и зеленчуци, които са зависими от сегашните валежи и което води до това задържане на цените на дребно. Това каза в студиото на "Денят започва" Владимир Иванов – председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

"Много е неблагоприятно времето в момента за черешите. То влияе донякъде и на предлагането на краставиците и доматите. Имахме една по-топла пролет, което доведе до едно стабилизиране на цените на пресните плодове и зеленчуци. Заради лошата реколта от лук м.г. има около 100% разлика в цената му. Има едно относително равновесие в момента, не е дълготрайно и трудно може да се прогнозира за много дълъг период от време. Състоянието на световните пазари сега е съвсем различно спрямо същия период на м.г.", обясни Иванов.

Наблюдава се значителен спад на зърното и на олиото. Суровото олио се търгува за около 800 долара за тон, докато през м.г. беше около 2000 долара за тон. След като се подобри времето, се очаква и едно нормализиране на цените при пресните плодове, каквито са черешите например. Иванов каза още, че през лятото се очаква намаляване на цените и при зеленчуците. При цените на основните хранителни продукти се наблюдава едно стабилизиране в момента, допълни той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мбапе: Ще продължа в ПСЖ, където съм много щастлив
Мбапе: Ще продължа в ПСЖ, където съм много щастлив
ЦСКА 1948 привлича голмайстора на Спортист (Своге) за втория си отбор
ЦСКА 1948 привлича голмайстора на Спортист (Своге) за втория си отбор