НОВИНИ

Нидерландия смекчава мерките, Румъния започва ваксинация на децата от 5 до 11 г.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:28, 15.01.2022
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Нидерландия смекчава мерките от днес. Отварят магазини, фризьорски салони и спортни зали, но с намалено работно време. Ограниченията за ресторанти, заведенията и културни обекти остават.

В Румъния от 26 януари започва ваксинация срещу COVID-19 на деца от 5 до 11 години. Това може да става обаче само при задължително съгласие на родителите или законните представители на децата. Записването за имунизация може да бъде направено и през онлайн платформа.

Румънските епидемиолози се позовават на научни данни, според които защитата срещу варианта Омикрон на коронавируса намалява след 4-ия месец след първия ваксинационен цикъл.

Съветът е хората да си поставят подсилваща доза, особено ваксинираните с еднодозова ваксина. Променят се и сроковете на валидността на сертификатите.

„Що се отнася до европейските сертификати, хората с две дози или една, когато става дума за ваксината на Янсен, валидността на сертификатите се намалява до 270 дни или 9 месеца. Трябва да въведем това правило в Румъния за всички, които искат да пътуват в ЕС", казва д-р Адриана Пистол, главен епидемиолог.

От този понеделник всички румънски деца се връщат в училище, но при определени условия. Остава възможността учениците отново да преминат на онлайн обучение при определени обстоятелства, например при три ковид случая в един клас. Присъственото обучение ще бъде възможно в областите, където легловата заетост в болниците е до 75% като правилото важи за детските градини, началните и средни училища и гимназиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът решава тази нощ дали Джокович остава в Австралия
Съдът решава тази нощ дали Джокович остава в Австралия
6863 са новите случаи на коронавирус у нас
6863 са новите случаи на коронавирус у нас