НОВИНИ

Нидерландски F-16 за наши МиГ-ове: Възможна ли е такава сделка?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:25, 11.11.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството на Нидерландия обмисля предоставянето на своите излишни F-16 на съюзници от Източна Европа, за да могат те да предоставят своите изтребители МиГ на Украйна. Това пише нидерландското списание "ЕВ Магазин". Изданието не споменава България, но страната ни още през юни изпрати писмо до Нидерландия с искане за предоставяне на F-16 за нуждите на ВВС.

На 3 ноември Народното събрание одобри проектозакон за предоставяне на оръжие на Украйна.

Публикацията в нидерландското издание се позовава на неназовани източници като се уточнява, че Хага очаква планът за предоставяне на F-16 на съюзници в Източна Европа да бъде одобрен от Вашингтон.

"Нидерландското правителство обмисля да предостави излишните F-16 на източноевропейските съюзници, а те на свой ред да дарят изтребители МиГ на Украйна. Депутатите са били поверително информирани за този план”, пише "ЕВ Магазин".

Ивайло Мирчев: Нидерландия е готова да подари на България самолети F-16

Говорител на министерството на отбраната на Нидерландия коментира пред БНТ, че не знае на какво се базира информацията в нидерландското издание.

От съображения за сигурност военното министерство на страна избягва предоставянето на информация, свързана с предоставянето на оръжие на Украйна.

“Не знаем на какво се базира публикацията в списанието "ЕВ Магазин". Освен това не даваме информация, с малки изключения, за нидерландските доставки на оръжие за Украйна”, каза Том Кюмел - говорител на Министерството на отбраната на Нидерландия.

Българското военно министерство припомни, че още през юни страната ни е поискала от Министерството на отбраната на Нидерландия предоставяне на FФ-16 втора ръка, но засега няма предложение от Хага.

"В Министерството на отбраната не е получавано предложение от Нидерландия за предоставяне на самолети F-16 MLU, при предоставяне на МиГ-29 и Су-25 на Украйна. Както не веднъж сме посочвали, още през юни е изпратено писмо до Министерството на отбраната на Нидерландия за предоставяне на F-16 MLU втора ръка за нуждите на ВВС на България. Министерството на отбраната разглежда всички възможни опции, включително и тази", пише в съобщението на МО.

МО: Не е получавано предложение от Нидерландия за предоставяне на самолети Ф-16

В България в момента тече едномесечният срок, в който Министерството на отбраната трябва да да представи план в изпълнение на решението на Народното събрание за предоставяне на оръжие на Украйна.

През последния месец се появи информация, че Словения също е готова да дари на Украйна своите съветските си изтребители в замяна на други от западните страни. Румъния обяви в началото на месеца, че замени остарелите си МиГ-21 с употребявани F-16 от Норвегия.

По темата работят: Десислава Апостолова и Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бруно Бекман пред БНТ: Какъв е животът в Буча след окупацията?
Бруно Бекман пред БНТ: Какъв е животът в Буча след окупацията?
Женските волейболни отбори на ЦСКА и Казанлък записаха победи
Женските волейболни отбори на ЦСКА и Казанлък записаха победи