Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Никола Минчев: С отстраняването на Иван Гешев категорично започва всичко

bnt avatar logo
от БНТ
21:41, 16.06.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

С отстраняването на Иван Гешев категорично всичко започва, защото това е едно необходимо отстраняване и това може да е само началото. От тук нататък, за да даде съдебната реформа дълготрайни резултати така че да не ни се налага с всеки избор на главен прокурор ние да търсим този човек, който на тази безконтролна позиция през следващите 7 години ще бъде един ангел - това не трябва да се случва и трябва да минем през много тежки реформи, които включват и Конституцията и законовата рамка, коментира в студиото на "Панорама" заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев и депутат от ПП-ДБ.

Според него, самото премахване на фигурата главен прокурор от Конституцията е по-скоро в компетентността на Велико народно събрание.

"Ако подходим към премахване на фигурата, рискуваме тази промяна да падне в Конституционния съд, тъй като това е в компетентността на Велико народно събрание. Основното е така да орежем правомощията на главния прокурор, че тази фигура да няма нищо общо с това, което виждаме от самото ѝ създаване преди повече от 30 години. Наистина една безконтролна фигура с много правомощия и с малко отчетност - това трябва да бъде прекратено", подчерта Минчев.

По отношение на следствието, той посочи, че от една страна има възможност то да бъде отделено като самостоятелно от прокуратурата. От друга страна обаче, го има аргумента, че прокуратурата осъществява разследване, което обаче не е основната ѝ функция, защото тя е да повдига и поддържа обвинение, а при разследването е редно тя да бъде подпомагана от следствието, поясни Никола Минчев.

Той допълни, че ще положат всички усилия, за да доведат реформите докрай. А това изисква достатъчно подкрепа в пленарната зала.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите спечелиха сребро и злато на турнира по борба в Ереван
Българите спечелиха сребро и злато на турнира по борба в Ереван
Тома Биков: Практически Гешев се превърна в основен аргумент за съдебна реформа
Тома Биков: Практически Гешев се превърна в основен аргумент за съдебна реформа