НОВИНИ

Бедствието в Северозапада: Затворени пътища, блокирани хора и наводнени имоти (ОБЗОР)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:22, 16.06.2023
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Слушай новината

Затворени пътища, блокирани хора и наводнени имоти - така изглежда обобщената картина от Северозапада днес. В девет области предупрежденията са от втора степен за опасно време. На места тази нощ се очакват количества дъжд да достигнат до 65 литра на кв.м.

Какви мерки се взимат за превенция на наводненията?

В Тетевен падналите количества дъжд достигнаха 44 литра на кв.м. В Перник, Белоградчик и Монтана - около 30 литра на квадрат. Във Враца - 24 литра.

В село Старопатица, община Кула, водата заля дворове и къщи. Порой се изля и над град Димово. Там наводнени са мазета и приземни етажи на около 20 къщи, както и централните улици на града и дворът на училището.

В село Лиляче, Врачанско, е обявено частично бедствено положение. Проливният дъжд наводни къщи и пътища. В селото са изпратени екипи на Пожарна безопасност. Няма информация за пострадали хора.

Обявиха частично бедствено положение във врачанското село Лиляче

Малък язовир преля край Криводол. Заради придошлите води, които достигаха метър и половина, работници бяха блокирани в цех. Те бяха извадени с тежка техника на местни земеделски производители - това разказа за БНТ кметът Христо Доков.

"Преди мъничко треперихме, много силен дъжд валя отново", каза Камелия Каменова, жител на Криводол.

Трима души са блокирани в цех след преливането на малък язовир в Криводол

В Берковица хората още не са се съвзели от опустошителния порой, а тази вечер отново вали. Казват, че имат нужда от помощ.

"Внукът ми викна две момчета да изкопаят, няма кой. Защо не дойдоха да оправят шахтата? Ще падне някое дете", каза Райна Тошева, жител на Берковица.

"Багерът на общината си минаваше, ние сами вдигаме камъните", съобщи Дилян Николов, жител на Берковица.

Във Видинско валя през целия следобед. Пътят край село Бела остана под вода, както и този край село Градсковски колиби.

Временно е ограничено движението и в двете посоки по път Е-79 Видин-Монтана в участъка Дунавци - Ружинци, поради проливен дъжд и причинени щети по пътната настилка в с. Бяла и гр. Димово.

Проливният дъжд, който се изля на 12 юни, е нанесъл щети за приблизително 3 млн. лева в Северозападна България - най- засегнати са Берковица и селата Клисурица, Долна Рикса и Смоляновци. Отнесена е настилката от 20 улици, подкопани са мостове и пътят между Клисурица и Долна Рикса.

Пороен дъжд наводни тази нощ къщи в Берковското село Боровци и село Гаврил Геново, община Георги Дамяново. Няма данни за пострадали хора. Приземни етажи и мазета на къщи са предимно наводнени в Боровци.

Екипи на пожарната помагат за разчистването на Берковското село. Каналите и отводнителните шахти в Гаврил Геново са почистени към този час. Екипи на пожарната и местни жители продължават да изпомпват вода от засегнатите от проливния дъжд през нощта дворове и къщи.

От МВР съобщиха, че оперативната обстановка на територията на страната остава усложнена. Служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, съвместно с представители на местната власт и доброволци, осигуряват наблюдение на критични точки на водоемите в засегнатите от валежите населени места.

Нивото на язовирите: Засилени проверки на стените и преливниците след пороите

Четвърти ден продължава работата на хидромодулът на РДПБЗН – Монтана на язовир „Христо Смирненски“, чиито възможности позволяват отвежданата вода да е до 20 куб. метра в минута. Към момента язовирното съоръжение не прелива.

Хидромодул на ССОД при СДПБЗН работи на терен. Екипът е предислоциран на язовир „Клисурица“. Трите моторни помпи работят с максималните си възможности от 20 куб. метра в минута и подпомагат контролираното изпускане на водата от язовира.

С особено внимание продължава наблюдението на нивата на язовирите „Липница“ и „Огоста“. И двете хидротехнически съоръжения се изпускат. Към момента язовир „Огоста“ разполага със свободен обем.

Във вчерашния ден екипи от Столичната пожарна извършиха наблюдение на река „Искър“ в районите на с. Кокаляне, кв. „Курило“ – гр. Нови Искър и бул. Цариградско шосе –парк „Врана“.

Наводнени къщи и разрушени улици след обилните валежи в София (ОБЗОР)

По данни на НИМХ-МОСВ се очакват значителни по количество валежи в 16 области. Оранжев код е обявен за София- град, София област, Пазарджик, Перник, Ловеч, Габрово, Видин, Враца и Монтана. Предупреждение от първа степен и жълт код за валежи от 20 до 35 л/кв. метър е обявен за областите Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Кюстендил, Плевен, Велико Търново и Смолян.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радостина Маринова: С всеки мач трупаме опит
Радостина Маринова: С всеки мач трупаме опит
Светият Синод с позиция срещу София Прайд
Светият Синод с позиция срещу София Прайд