НОВИНИ

Какви мерки се взимат за превенция на наводненията?

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 15.06.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Темата за почистването и обезопасяването на речните корита и язовирите отново е на дневен ред след поройните дъждове на в Западна България. В област Велико Търново през последните дни взимат мерки за обезопасяването и осигуряването на проводимост на водоемите.

"Мерките, които се предприемат по почистване на водоемите и речни корита, са един постоянен процес. С тези обилни дъждове, главно в Западна България, ние предприемаме извънредни мерки, като последно на 12 юни беше направена проверка на всички водоеми и речни корита от техните собственици и институциите, които осъществяват контрол по тях. Не са констатирани нарушения по тяхното поддържане", обясни инж. Георги Дудучков.

В град Килифарево следят с тревога прогнозата за времето, тъй като през града минава река Белица. Има и три моста с монтирани датчици, които непрекъснато подават информация за нивото на водата. Речното корито и бреговете се проверяват редовно, увери кметът.

"Преди дни почистихме няколко рискови обекта, които наблюдаваме 24 часа в денонощието. В най-ниската зона на Килифарево, най-равнинната, къщите са близо и при едно струпване на клони и дървета се получава нанос и залива нагоре срещу течението", каза Димитър Събев, кмет на град Килифарево.

Хората обаче се притесняват, тъй като помнят голямото наводнение през 2014 година, когато десетки къщи и улици бяха залети от водите.

"При наводнението водата беше покрила парапета. Оттогава се организира и 24-часовото наблюдение на реката, като с още две точки на Янтра се отчита непрекъснато в общината", каза Събев.

"Ако знаете и сега, където е придошла реката, какво чудо е отстрани - дървета, драки, огромно количество. Ако не се почисти това, то ще стигне до Килифарево, ще затъкне", каза Емилия, жител на съседното село Самсиите.

Репортер: Мирела Дончева

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филм на БНТ разказва за първите стъпки на Берлускони в политиката
Филм на БНТ разказва за първите стъпки на Берлускони в политиката
Новият енергиен министър проверява договора за втечнен газ с турската компания "Боташ"
Новият енергиен министър проверява договора за втечнен газ с турската компания "Боташ"