НОВИНИ

Аудиторията е в основата на реформите в обществени медии в Европа

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
17:07, 15.06.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Общество
Слушай новината

Аудиторията е в основата на реформите в обществени медии в Европа. Белгийската RTBF приключи първия си план за трансформация и навлиза вече в нов етап. Тази реформа превърна медията в лидер на френскоезичния медиен пазар в Белгия.

Каква е рецептата за това - мениджъри от RTBF разкриха пред екипа на БНТ. През изминалите години БНТ също направи първите стъпки за трансформация като вече ефективно работи нашия интегриран нюзрум, в който журналистите работят за телевизионния ефир и дигиталната платформа bntnews.bg.

"На първо място това е една трансформация която се наложи на RTBF, за да остане телевизията устойчив и конкурентоспособен играч на пазара и за тази цел трябваше да вземе предвид напредъка на тенденциите и навиците на потребление на публиката. Така, че това е ключова трансформация, защото тя поставя аудиторията си и цялата наша организация в центъра на тази идея. Това е важна трансформация също, защото позволява да се излезе от една много вертикална структура - телевизия, радио, сайт и да се направи нещо, което много повече кореспондира на това, което хората, публиката предпочитат. Според настроението и нагласите си, те ту ще прибегнат към телевизия, ту към уеб или други платформи, това са ползите от този модел. Да се промени цялата обществена медийна услуга в медия, която може да откликне на всеки вкус. Обществената телевизия трябва да доказва своята стойност. Да защитава социални и демократични ценности. Мисля, че в контекста на случващото се днес, тази демократична роля става все по-важна. Показахме, че в нашите услуги медията е ключът към това да имаме равновесие и демократичност. Вторият елемент, който е много важен, е да се запази контакта и да се запази близостта с публиката. Трябва да се направи преход от медия, която предоставя някакво съдържание на публиката до медия, която да се превърне в партньор на обществото, на гражданите и влезе в разговор с тях", каза Адриано Гамби, корпоративен мениджър.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият енергиен министър проверява договора за втечнен газ с турската компания "Боташ"
Новият енергиен министър проверява договора за втечнен газ с турската компания "Боташ"
Нови атаки в Украйна - удариха родния град на Зеленски
Нови атаки в Украйна - удариха родния град на Зеленски