НОВИНИ

Бундестагът: България да не поставя допълнителни условия към РСМ, освен промяната на Конституцията

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:55, 15.06.2023
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Германският Бундестаг провежда тази вечер дебат за ситуацията в държавите от Западните Балкани. Очаква се той да гласува декларация, в която призовава България да се въздържа от поставянето на допълнителни условия към Северна Македония, освен постигнатия вече компромис за конституционна промяна. Декларацията е изготвена от трите партии в управляващата коалиция на федералната република.

В документа се казва още, че германският Бундестаг признава македонската култура, идентичност и език. “Европейския съюз се характеризира с голямо езиково и култура разнообразие, езиците са съществена част от нашето общо културно наследство. Македонският език и култура ще обогатят още повече това разнообразие”, смятат германските депутати от управляващата коалиция. Според тях въпреки усилията на София, Скопие и останалите държави от ЕС, различията между двете съседни държани все още не са напълно разрешени и те представляват опасност за процеса на разширяване на ЕС.

Берлин смята, че трябва да се положат всички усилия за бързо намиране на решение, за да се предприеме следващата стъпка в процеса на присъединяване на Северна Македония. Германският Бундестаг приветства усилията на правителствата в Скопие и София да засилят сътрудничеството в различни културни и икономически области с цел сближаване.

Според германските депутати 2023 година е ключова за европейското бъдеще на Северна Македония. Германия е твърдо ангажирана с европейската перспектива на Северна Македония и решително подкрепя страната по пътя ѝ към Европейския съюз, се казва още в документа. Дебатът и гласуването на декларация в Бундестага са тази вечер в 22:30 часа българско време.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аржентина победи Австралия в приятелски мач
Аржентина победи Австралия в приятелски мач
Министър Георги Гвоздейков откри второто издание на изложението „Интер дрон експо“
Министър Георги Гвоздейков откри второто издание на изложението „Интер дрон експо“