НОВИНИ

В РИМ-Търговище показват най-ранната зидана монументална гробница в Тракия

bnt avatar logo
от БНТ
16:17, 15.06.2023
Чете се за: 03:25 мин.
Регионални
Слушай новината

През далечната 1925 година, в частен имот край днешното село Руец, Търговищко, иманяри откриват гробница. В нея са намерени оборудване и въоръжение на тракийски войн. Артефактите са представени на изложба в Регионалния исторически музей в Търговище. Могилата е наречена "Мал-юк", което означава имане – товар. Специалистите я датират от втората половина на на 5-и в. пр. Христа.

Според Даниела Стоянова, ръководител Катедра "Археология" при Софийския университет, става въпрос за монументална гробница, еднокамерна с елементи от ордерна декорация, които може да се видят на фасадата. Става въпрос най-вероятно за йонийска рамка за врата и капители.

"Всъщност това, което познаваме към момента за тракийската култура, това би трябвало да е най-ранната зидана монументална гробница в Тракия, изградена по всички правила на монументалното изкуство, и то гръцко изкуство. Към днешна дата това е единствената от този тип гробница толкова ранна, която ние познаваме", добави Стоянова.

Находките сочат, че в гробницата е бил погребан тракийски войн с висок социален статус. Доцент д-р Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей при БАН, съобщи, че откритият шлем е от халкидски тип, вероятно от края на 6-и век и началото на 5-и век пр. Хр. Бронзовата хидрия също е изключителна, като качествена изработка, и е дело на изключително добър майстор от някое от водещите ателиета от гръцкия свят. Мечът „акинак“ е типичен за скитския свят, за Североизточна Тракия, и показва връзки в тази посока.

"Бронята е от най-представителните на тракийския свят и една от най-ранните, със сигурност е имало освен бронзовите части, които са стигнали до нас, и железни свързващи елементи, заедно с тази по-особена част, която стои отпред, казва се "митра", в Тракия тази е единствената броня със запазен такъв елемент", добави Попов.

В момента гробницата е в частен имот, заличен от бурени. Идеята да бъде пренесена в Rегионалния исторически музей отлежава от години заради липса на средства.

"Може би в бъдеще, със съдействието на колегите от Aрхеологическият институт, това нещо да успеем да го направим, след като естествено осигурим средствата", заяви Стефан Иванов, археолог в РИМ-Търговище.

Находките са част от съкровищницата на Националния археологически институт с музей при БАН. До октомври част от тях могат да бъдат видeни в РИМ в Търговище.

Репортер: Герасим Герасимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът изрази съболезнования на семейството и близките на проф. д-р Милан Миланов
Президентът изрази съболезнования на семейството и близките на проф. д-р Милан Миланов
Морето изхвърли телата на три мъртви крави по Южното Черноморие
Морето изхвърли телата на три мъртви крави по Южното Черноморие