НОВИНИ

Йотова призова за среща на правителствата на България и РСМ след побоя в Струга

bnt avatar logo
от БНТ
12:08, 15.06.2023
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви във Варна, че е време за среща между правителствата на България и Република Северна Македония и поиска да се вземат по-сериозни мерки след последния инцидент с гражданин с българско самосъзнание.

Тя оцени връчването на нота на македонския посланик като недостатъчно действие, тъй като има информация за подготвят текст за промяна в конституцията на Северна Македония, но на практика няма развитие.

Вицепрезидентът Йотова призова да не забравяме, че освен в конституцията на РСМ, трябва да има промени според подписаните съвместни протоколи, в които се говори за промени в учебниците, оценката на историческите дати и личности и отваряне на досиетата, а нищо от това не е направено.

"Аз дори не смея да си помисля, че новото българско правителство ще отстъпи от вече утвърдената българска позиция, която не е само на служебния кабинет, тя е позиция на президентската институция, на Народното събрание. Не смея да си помисля, че ще има крачка назад. Ако България преосмисли с новото си външно министерство и новото правителство своята позиция - сега да започнем преговорите, а нещата ще се регулират от само себе си, както впрочем се чуват не един и два такива "съвети" - това означава национално предателство", заяви вицепрезидентът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Значителни валежи днес - ще вали ли през почивните дни
Значителни валежи днес - ще вали ли през почивните дни
Свлачище затвори пътя между Асеновград и Смолян
Свлачище затвори пътя между Асеновград и Смолян