НОВИНИ

ПП-ДБ поканили БСП да разговарят за Конституцията, но социалистите отказали

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:11, 15.06.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

БСП са получили покана от ПП-ДБ за разговори за промени в Конституцията и формиране на мнозинство от 180 души в парламента, но лидерът Корнелия Нинова заяви, че няма да участват.

Решението е взето от ръководните органи на партията, посочи лидерът на социалистите.

Нинова подчерта, че Конституцията не се променя на коляно. Според тях дори управляващото мнозинство не е единно по тази тема. Когато предложенията за промени се внесат официално, от ляво ще се консултират с експерти и ще обявят позицията си.

"Конституцията трябва да се променя много внимателно, това е основният закон, който трябва да урежда и държавното устройство, и обществените отношения. Бързането крие риск. Това НС е прекалено раздробено, дори управляващото мнозинство не е единно по тази тема. Ние като коалиция "БСП за България" ще си направим наши консултации с професионалисти конституционалисти, защото позволете имам съмнения дали този парламент има капацитет да направи такава сериозна промяна. Ние ще си направим тези консултации и в момента, в който бъде внесен официално някакъв проект от управляващото мнозинство и ДПС, които ги подкрепят, ще се произнасяме и ще правим своите предложения", посочи Нинова.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че са отправили покана към БСП, защото конституционната промяна трябва да събере максимално голямо мнозинство.

"Това, което ще направим, е в разговорите, като започнат вече по самите текстове експертно, ние пак ще ги каним на всяка стъпка. Защото според нас Конституцията трябва да има максимална обществена подкрепа и всички партии, които могат да застанат зад тези промени, да бъдат част от тази промяна. В момента се обследва от наша гледна точка примерно, изцяло премахването на главния прокурор като длъжност и се следи сега с конституционалистите дали да е премахване или огромно орязване. До този момент мисля, че премахването на главния прокурор като длъжност е най-добрата стъпка от наша страна", каза още Петков.

Подробности вижте в прякото включване

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16 отбора ще се борят за трофея от европейското първенство по баскетбол за жени
16 отбора ще се борят за трофея от европейското първенство по баскетбол за жени
По зрителски сигнал: Защо столичният кв. "Княжево" е осеян с огромни локви след всеки дъжд?
По зрителски сигнал: Защо столичният кв. "Княжево" е осеян с огромни локви след всеки дъжд?