НОВИНИ

Депутатите удължиха Бюджет 2022 до 31 юли

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:52, 15.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пет дни след като първото удължаване на бюджета за 2022 година изтече, депутатите успяха да го продължат отново и то със задна дата. В задължителните текстове е заложено увеличение на пенсиите от 1 юли средно с 12% като минималната ще стане 523,04 лева.

Новото удължаване на бюджета ще важи до 31 юли, когато се очаква да бъде приет и новият бюджет за 2023 година. Освен, че ще бъдат увеличени пенсиите от юли, депутатите разрешиха на Министерството на финансите да използват пари от фискалният резерв, който в момента е около 10 млрд. лева. Изключение се прави само за парите от Сребърния фонд, които министерството няма право да пипа. Освен това, беше разрешено на общините да прехвърлят своите капиталови разходи в друга посока, за да покрият започнатите вече проекти и да се подготвят за местните избори.

Основният спор в пленарна зала днес беше дали родителите на деца от втори, трети и четвърти клас трябва да получат еднократна помощ от 300 лева.

Мартин Димитров - ПП-ДБ: "Има ли смисъл на всички деца да дадем по 300 лв.? Няма смисъл, колеги. Защото хората с високи доходи, например народните представители, вие, не трябва да получаваме."

От БСП обаче припомниха, че предишният парламент вече реши всички родители на деца от втори, трети и четвърти клас да получават помощ.

Георги Гьоков, "БСП за България": "В изказването сте принципно прав, че социалното подпомагане не може да се разпростира върху всички иначе то не е подпомагане, а нещо друго не знам какво ще направим с дебата, няма да отпуснем пари за нещо, което сме решили, че трябва да го прилагаме."

В подкрепа да бъде отпусната помощ за всички деца се изказаха и от Възраждане.

Цончо Ганев - "Възраждане": "Извинявайте, имате ли представа, че ако взимате 1300-1400 лв. заплата не се водите беден. А знаете ли колко струва един ученик, за да го изпратите на училище? Ще ви кажа. Между 400 и 500 лв. стартово."

От ГЕРБ СДС обясниха, че не е необходимо сега да бъде взето решението и допълниха, че по добре да се дадат повече пари за училищата, защото това ще е целева подкрепа за подобряване на условията на обучение.

Красимир Вълчев - ГЕРБ-СДС: "Няма никаква причина в удължителния бюджет ние да регламентираме размера. Обърнете внимание, помощта се предоставя на записано дете. Неговият статут ще се установи след 15 септември."

В крайна сметка депутатите оставиха спора за следващия бюджет. Гласувана обаче беше възможност общините да се разплатят със строителните фирми по проекти, които вече са започнали.

Петър Чобанов, ДПС: "Знам, че поради политическата криза и немощ, общините през последните години са образно казано на фотосинтеза, нямат бюджети, не могат да си приемат разчетите и се оказва, че в закона за публичните финанси има празнота."

Очаква се следващата седмица Министерството на финансите да представи проект за държавен бюджет за 2023 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Господинов е новият треньор на швейцарския женски баскетболен отбор Нион
Николай Господинов е новият треньор на швейцарския женски баскетболен отбор Нион
Нели Маринова- Нешич: В спорта винаги има какво да се учи
Нели Маринова- Нешич: В спорта винаги има какво да се учи