НОВИНИ

Министерството на туризма ще публикува ежедневно данни за водата по българското Черноморие

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:37, 15.06.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Актуална информация за чистотата и температурата на морската вода по българските плажове ще бъде публикувана ежедневно на сайта на Министерството на туризма от днес.

Няма данни за замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие, след разрушаването на язовир "Нова Каховка". Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Прогнозите на водните течения към момента също не дават повод за притеснение. Според експертите сега е най-важно да следим пробите, които ще излязат от Украйна и Румъния. От туристическия бранш смятат, че темата не трябва да се преекспонира, за да не изгоним туристите.

Сладките води от Днепър със сигурност носят азотни и фосфорни торове към Черно море заради многото земеделие покрай реката.

"Просто сега вместо тези замърсители да изтекат в рамките на месеци, са отделени в рамките на един месец", посочи Димитър Беров, морски еколог и главен асистент в Лабораторията по морска екология към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

Какви други замърсявания може да има, засега сигурна информация няма. Възможно е да има нефтени продукти, пестициди, биологични елементи.

"В момента най-важно е да получим информация от Румъния и Украйна, когато там успеят да реализират такива изследвания, тъй като това е същата вода", посочи Беров.

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Замърсената вода засега е на стотици километри от българската акватория и според експертите няма смисъл да се правят по-чести измервания. Еколозите обаче съветват, въпреки че замърсителите се разреждат и намаляват своята концентрация, наближавайки България, да се следи много добре какво се случва в морето. Не само на брега , а и в открито море. Някои плажуващи вече виждаха проблем.

От здравното министерство обаче уверяват, че към момента проблем с водата няма и при направени 199 проби не установяват замърсяване и данни за чревни ентерококи и Ешерихия коли. В случай на установени отклонения се организира и извършването на извънредни изследвания, но на този етап не са необходими, уверяват още от МЗ от министерството на екологията възложила засилен мониторинг още на 8 ми юни.

"Като сме добавили нови 3 пункта по българското крайбрежие, които са удобни за достъп и сме увеличили изследваните показатели, като добавихме пестициди, и полихлорирани бенифенили", каза инж. Явор Димитров - директор на Басейнова Дирекция "Черноморски район".

От Института по океанология към БАН пък са публикували прогноза на морските течения в Черно море, където стрелките са посоката, а цветът силата.

Картата можете да намерите на Фейсбук страницата на института. Засега е до 25 юни, но ще се обновява редовно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЧК и "Мати Украйна" изпратиха помощ за пострадалите в Нова Каховка
БЧК и "Мати Украйна" изпратиха помощ за пострадалите в Нова Каховка
Звезда на Литва обясни защо няма да играе срещу България
Звезда на Литва обясни защо няма да играе срещу България