НОВИНИ

Николай Денков: Има някакви различия между МС и Президентството

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:10, 09.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Николай Денков заяви, че няма разминаване между него и министъра на отбраната. Увери и че правителството не се опитва да скрие никакви договорки с Украйна. Повод за думите му стана вчерашния коментар на вицепрезидента Илияна Йотова по повод визитата на Володимир Зеленски в България.

Министър-председателят увери, че са в пълен синхрон с парламента и всички политики са съгласувани.

"Това, което категорично искам да заявя, че вътре в Министерския съвет и НС имаме пълен синхрон по отношение на това какви да бъдат политиките, включително и външнополитическата позиция, така че между нас нямаме никакви различия. Има някакви различия с президентството - очевидно е. Аз не виждам смисъл да коментирам тези изказвания. Положителният прочит е, че г-жа Йотова не е разбрала нещо", заяви Денков.

Той отрече да имат скрити договорки с Украйна.

"Няма нищо скрито и затова моят призив е насочен към зрителите да разберат, че това, което казва правителството, това е вярно".

Относно гласуването на референдума срещу еврото и получилото се объркване премиерът смята, че ръководството на парламента ще намери решение.

"Категорично е ясно, че мнозинството в НС не подкрепя референдума и това е свързано с юридическите аргументи, които бяха изказани в правна комисия. Ние трябва да направим всичко възможно да спечелим като общество, като бизнес, всички възможности да използваме, които дава европейската интеграция".

По повод призива на македонския външен министър Буяр Османи за по-интензивен диалог между Република Северна Македония и България, Денков коментира:

"Няма лошо ние да говорим по бизнес проекти и всичко, което би било полезно за двете държави, за двата народа, но това не променя по никакъв начин външнополитическата позиция на България".

Министър-председателят каза още, че от следващата година в бюджета ще бъдат заложени 2% от брутния вътрешен продукт за въоръжение, както изисква НАТО.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболните национали до 20 години с трети пореден успех на европейското първенство Дивизия "Б" в Скопие
Баскетболните национали до 20 години с трети пореден успех на европейското първенство Дивизия "Б" в Скопие
Макс Верстапен триумфира и на "Силвърстоун", Норис и Хамилтън допълниха подиума
Макс Верстапен триумфира и на "Силвърстоун", Норис и Хамилтън допълниха подиума