НОВИНИ

Йотова: Премиерът и министърът на отбраната дават разнопосочна информация за ангажиментите към Украйна

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 08.07.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна Йотова прогнозира, че ще има опит за повторно обсъждане в пленарната зала на предложението за провеждане на референдум срещу еврото след вчерашния казус в пленарната зала.

Какво точно решиха депутатите с вчерашното си гласуване за референдума срещу еврото?

"Доколкото разбирам председателстващият заседанието не е подложил на гласуване решението на комисията от предния ден, с което тя отхвърля предложението за провеждане на референдум. Няма да коментирам защо и как се е случило - може да е продиктувано от емоция, незнание или недостатъчен опит от страна на някои народни представители. Ако питате за моята прогноза, тя е, че ще се опитат въпросът отново да влезе за гласуване в НС, което е и една оценка за работата на Народното събрание", посочи Йотова.

Вицепрезидентът заяви още, че критиките и огънят, които се хвърлят по президентската институция, целят да скрият от българското общество какви ангажименти е поело правителството пред украинския президент Володимир Зеленски.

Според Йотова след посещението на Володимир Зеленски има сериозен повод за притеснение и това е неяснотата, какво точно е договорено и обещано да бъде изпратено като помощ, по време на срещата му с българското правителство, която беше закрита за медиите.

"От диаметрално различните мнения на министър-председателя и на министъра на отбраната се разбира, че остава нещо скрито от българската общественост", заяви вицепрезидентът.

Според нея министър-председателят е бил поставен в ситуация да тълкува думите на своя министър, а двамата са дали разнопосочна информация за ангажиментите, поети пред украинския президент Володимир Зеленски, който бе на посещение у нас.

„Единият говори за това, че ще дадем всичко на Украйна, с изключение на самолетите, а другият казва, че ние ще дадем това, което можем“, коментира тя.

По думите ѝ по време на срещата в президентството, държавният глава Румен Радев за пореден път е потвърдил позицията, която многократно е изразявал, включително и на Срещата на върха в Брюксел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Глушков: Камил Новак подчерта доброто партньорство на БФ Баскетбол с ФИБА
Георги Глушков: Камил Новак подчерта доброто партньорство на БФ Баскетбол с ФИБА
Джон Тери се завърна в Челси
Джон Тери се завърна в Челси