НОВИНИ

Николай Денков: Увеличение на пенсиите ще има, гарантирани са и социалните плащания

bnt avatar logo
от БНТ
10:45, 11.06.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

По отношение на бюджета, това, което ми каза финансовият министър е, че част от планираните разходи няма да се реализират, не защото някой ще ги спира, а защото няма готовност за тях. Гарантираме обаче, че ще има увеличение на пенсиите, гарантираме и социалните плащания, които бяха планирани в представения бюджет от служебния кабинет. Това съобщи премиерът акад. Николай Денков пред журналисти.

Вижте повече в прякото включване на Александър Марков

Относно критиките за назначаването на Румен Спецов за шеф на НАП, Денков заяви, че единствения вариант да се обмисля смяна на някой от назначените специалисти е ако не се справя с работата си или ако бъде показано, че има проблем с правосъдието.

"В случая с Румен Спецов той има много тежка задача да увеличи приходите спрямо това, което виждаме от началото на годината и ако се справя с тази задача няма да има причина да бъде сменян. Хора като него, които са показали, че могат да работят, трябва да бъдат подкрепяни", каза Денков.

С финансовия министър са обсъдили запазване на данъците такива, каквито са.

Асен Василев: Новият бюджет ще бъде според кесията ни

За отношенията с президента, Денков посочи, че институциите трябва да изпълняват задълженията си, за да може България да има работещо правителство. По думите му, освобождаването на заместник-министрите от служебния кабинет е саботаж.

"Това означава, че ние започваме с липса на информация, започваме със забавена дейност, тъй като в едно министерство документите се подготвят от дирекциите, от администрацията, след което минават през заместник-министрите и част от тях се решават от заместник-министрите и част от тях трябва да отидат при министъра. Но когато няма заместник-министри целият този процес е стопиран, което означава, че голяма част от министерствата не могат да си вършат ежедневната работа и това е проблем", обясни премиерът.

Основната задача на министрите е окомплектоване на екипите и подготовката на бюджета. Втората важна задача е довършването на управленската програма и третото нещо е да се направи преглед на работата на служебния кабинет.

Вижте цялото изявление на Николай Денков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
24 състезатели ще представят България на eвропейското първенство по канадска борба в Кишинев
24 състезатели ще представят България на eвропейското първенство по канадска борба в Кишинев
Даниел Вълчев: Хубаво е, че има редовно правителство, за да работи парламентът
Даниел Вълчев: Хубаво е, че има редовно правителство, за да работи парламентът