НОВИНИ

Николай Денков: В момента в МВР има двувластие

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
13:24, 29.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава политическото напрежение между институциите. Премиер и президент са в задочен спор относно стабилността на кабинета. По думите на премиера президентът се опитвал да бутне правителството още преди да бъде сформирано. Според Денков службите трябва да бъдат преструктурирани, а в МВР има двувластие, което пречи на работата на министерството.

Според министър-председателя няма разпад в т.нар. сглобка, а има мобилизация, както за местните избори, така и за работата на Народното събрание.

"Всяка от партиите трябва да си даде сметка, че освен че се конкурира с другите участници в това управление, трябва да пази общите цели, които сме си поставили. Това правителство е съставено, за да бъдат постигнатите основните приоритети и да бъдат приети основните закони. Това е най-важното за мен, надявам се то да не бъде пожертвано заради тяснопартийни интереси", заяви Николай Денков, министър-председател.

По думите на министър-председателя в следващия месец и половина трябва да бъдат приети важни закони и това трябва да мобилизира политическите участници.

"Най-спешният закон е свързан с антикорупционната комисия, т.к. той е основно условие, за да може да се продължи с процесите, свързани с шенгенската зона, от друга страна е много важен и за България", заяви Денков.

Премиерът потвърди нуждата от реформи в службите за сигурност, за да няма бели петна в работата им. По думите му, има единични случаи на осъдени за корупция не защото няма корупция в България, а защото правосъдната система и службите не работят достатъчно добре.

"Видяхте, че в примера за главния секретар, този тип двувластие, което се получава в МВР, може много сериозно да пречи на работата. Действително се учудвам, ако аз бях на мястото на главния секретар ще си подам оставката, защото това означава, че в това министерство има двувластие, от които могат да страдат хората, могат да се възползват престъпниците, нещо, което не е приемливо", коментира Денков.

Премиерът посочи, че още няма насрочена лидерска среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Той се надява се в най-скоро време да бъде възстановен диалога в управленското мнозинство. Министър-председателят и четирима министри от правителството участваха в кръгла маса, посветена на възможностите, които пазарът на труда предлага в Североизточна България.

Автор: Здравка Русева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мечки навлизат в населени места в Габровско
Мечки навлизат в населени места в Габровско
Етър привлече бранител и нападател
Етър привлече бранител и нападател