НОВИНИ

Полицията в Пловдив разби престъпна група за крадени автомобили

Снимка: Николай Райшинов
bnt avatar logo
от БНТ
12:31, 29.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

В Пловдив разбиха престъпна група, която се е занимавала с пренабиване на номера на крадени луксозни автомобили. Действали са в цялата страна, на места, удобни за клиентите, които плащали. Шестима вече са с повдигнати обвинения, а от прокуратурата и полицията изясняват има ли още замесени в схемата.

Групата е действала дълго време и при пълна конспиративност. Разкриването ѝ е било изключително трудно.

Атанас Илиев, заместник-районен прокурор на Пловдив: "Основният обвиняем, който подправя идентификационните номера на автомобилите, до него достъп няма. Свързването става чрез съпругата му. Всеки, който има интерес да бъде подправен идентификационен номер на автомобил, се свързва с нея и заплаща сумата от 6000 лв, която е таксата.

Секретността се поддържа и от факта, че групата не е имала собствена база за пренабиването на номерата, а е използвала различни терени - удобни за съответния клиент.

Атанас Илиев, заместник-районен прокурор на Пловдив: "И в рамките на два до четири часа, независимо къде е това място, може да е на територията на цялата страна, се случва подмяната... със съответните подизпълнители - един прави шрифтове, друг подправя документи".

Докато изпълнявали поредната си поръчка в хале във врачанското село Алтимир, част от замесените в схемата лица са заловени от спецполицаите.

Петър Петров, районен прокурор на Пловдив: Те активно са променяли идентификационните номера на товарен автомобил-влекач, с цел последващо друго престъпно деяние, а именно застрахователна измама.

ст.комисар Георги Чергов, и.д. директор ОДМВР-Пловдив: Имаме задържане на лице в момент на извършване на престъпление, което е, уверявам ви, изключително трудно, да не кажа, че може би единственият начин да бъде доказан този състав на престъпление.

В хода на операцията обявен за издирване преди повече от година и половина автомобил, е открит в пловдивско село - в дома на единия от задържаните. На адреса на друг участник в схемата пък са намерени множество бланки и документи.

Атанас Илиев, заместник-районен прокурор на Пловдив: "Целта на нашата група е да извърши подправка на идентификационните табели на колата и да подготви комплект документи, за да бъде колата с новите данни, регистрирана в съответното КАТ. Всичко в колата, което може по някакъв начин да я идентифицира, се подменя; включително и документи за това. Изключително конспиративна схема".

По случая са събрани 7 тома материали, включително секретни записи. Част от обвинените са освободени под гаранция. Пред съда днес бяха изправени само тримата сочени за организатори на групата. Те запазиха мълчание.

За престъпленията, по които са обвинени участниците в групата, наказанието е от над пет години затвор.

Вижте повече в прякото включване на Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водещи фигури от Испанската футболна федерация призоваха Луис Рубиалес да подаде оставка
Водещи фигури от Испанската футболна федерация призоваха Луис Рубиалес да подаде оставка
Премиерът Денков откри паметник на Димчо Дебелянов в Плиска
Премиерът Денков откри паметник на Димчо Дебелянов в Плиска