НОВИНИ

Нинова: Днес влизат в сила всички мерки, които представляват 20 млрд. лева от бюджета за 2022

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:47, 01.04.2022 (обновена)
Чете се за: 04:27 мин.
Политика
Слушай новината

Чрез мерките на правителството 4 милиарда лева са стигнали до икономиката и домакинствата за 3 месеца. Това обяви вицепремиерът Корнелия Нинова по време на редовния блиц-контрол в парламента.

Вицепремиерът Корнелия Нинова отчете, че след изтичането на мораториума върху цените за битовите потребители, цените не са скочили драстично. Мярката 60 на 40 продължава, борбата със спекулата- също.

Днес влизат всички мерки, които представляват 20 милиарда лева от бюджета за 2022, които включват - увеличаване на минимална заплата, увеличаване на майчинството, каза Нинова.

Вижте повече във видеото

"Още от миналата година, подготвяйки бюджета за 2022, направихме няколко неща: мораториум върху цените за битовите потребители и всички аргументи против се разбиха на пух и прах. Да той изтече и цените не са с драстичен скок. По отношение на бизнеса - до 1 април помощта на държавата беше по 250 лева на мегаватчас, та се увеличи на 300 лева на мегаватчас. Имаше диалог.

Мярката 60 на 40 помогна на много фирми и работодатели. Продължава и сега. Чрез мерките на правителството 4 млрд. лева стигнаха до икономиката и домакинствата за 3 месеца и половина.

Що се отнася до потребителските цени - борбата със спекулата, проверката на Комисията за защита на потребителите, цените на горивата. Точно за 24 часа този скок беше овладян. Почти всички вие от опозицията питахте спрян ли е износа на зърно и ви уверихме, че не е", каза Нинова.

"Това са мерки на парче, които не дават резултати, защото инфлацията се ускорява и продължава да се ускорява", отговори Петър Чобанов от Петър Чобанов от ДПС.

"Ние от ДБ имаме конкретни предложения за намаляване на инфлацията. Да пратим списък със стоки на ЕС да се намалят митата. Това ще доведе до увеличаване на вноса на тези стоки. Акцизите върху горивата да бъдат намалени. Поне за 6 месеца", каза Мартин Димитров от ДБ.

"По едната мярка напълно ви подкрепям - за намаляване на акциза на горивата. По второто ви предложение обаче можем да дискутираме. Ако облекчим вноса от трети страни може да доубием българското производство", отговори Нинова.

След въпрос от "Възраждане" - изнасяни ли са оръжия и боеприпаси за Украйна - Корнелия Нинова за пореден път заяви, че не са и потвърди позицията на БСП, че няма да позволи износът на оръжие и въвличането по този начин на България във войната.

"България изнася оръжие стоки и технологии в над 60 държави, но декларирам - нито един износ не е за Украйна от 2015 година след подписването на Минските споразумения. България не изнася оръжие, боеприпаси за Украйна.
Категорично и твърдо БСП няма да позволи със средствата, които разполагаме България да бъде намесена във войната чрез доставка на оръжия и боеприпаси", каза Нинова.

В нози момент се провежда заседание на експертната група по отбрана към Коалиционния съвет, на която партньорите обсъждат предложението на ДБ за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна.

Днешния блиц-контрол се провежда в отсъствието на премиера и част от вицепремиерите. ДПС настояха следващия петък да се проведе блиц-контрола. Председателят на парламента пое ангажимент следващата седмица да определи ден.

След като се появи снимка на Петков по Софийските улици, от ГЕРБ- СДС настояха той да бъде извикан в НС. БСП припомниха, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по времето на последния си мандат като премиер не е идвал в парламента да отговаря на въпроси.

Опозицията недоволства от отсъствието на премиера на блицконтрола

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лъчезар Богданов: Заплащането на газа в рубли не променя нищо за купувачите
Лъчезар Богданов: Заплащането на газа в рубли не променя нищо за купувачите
Опозицията недоволства от отсъствието на премиера на блицконтрола
Опозицията недоволства от отсъствието на премиера на блицконтрола