НОВИНИ

Нинова: До седмица започва изплащането на помощта до 50 000 лв. за малки и средни предприятия

нинова седмица започва изплащането помощта 000 малки средни предприятия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:21, 27.01.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

"До седмица започва подписването на новите договори и изплащането на помощта до 50 000 лв. за малки и средни предприятия, които са кандидатствали и са одобрени", заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова на среща с представители на ресторантьорския и на хотелиерския бранш.

Ресторантьорският бранш изложи редица проблеми пред министър Нинова и нейните колеги, сред които неефективността на мярката 60 на 40, както и влизането в сила на новите ограничителни мерки на регионално ниво, касаещи град София.

Според бранша компенсациите за бизнеса са проблематични, тъй като една регионална заповед не може да изземе функциите на национална заповед и това автоматично спира компенсаторните плащания, както и кандидатстването по тях. Необходимо е спешно заповедта да бъде национално регламентирана, за да може бизнесът да се възползва от механизмите за компенсация.

Министър Нинова пое ангажимент да съдейства по всички начини и възможно най-скоро за намиране на решение на този казус, включително с промени в Закона за извънредното положение.

От бранша изложиха редица аргументации в полза и на отпадането на наложения вечерен час от 22.00 ч. на територията на столицата, като изразиха съгласие със запазване на досегашния модел за заетост на заведенията от 50%.

В срещата взеха участие министърът на туризма Христо Проданов, заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев, както и заместник-министърът на здравеопазването Георги Йорданов, съобщиха от Министерството на икономиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски обяви контрола с Генчлербирлиги
Левски обяви контрола с Генчлербирлиги
Разкриха международна престъпна група за финансови измами, действала у нас
Разкриха международна престъпна група за финансови измами, действала у нас