Нинова: Всичко, освен връщане на мандата, означаваше да продължим управлението на Борисов

от БНТ
19:16, 10.05.2021
Чете се за: 03:35 мин.
Политика
Слушай новината

Всичко, което беше чуто и изнесено в Комисията по ревизия на управлението на Борисов, може да даде резултат единствено, ако получи институционалната позиция - прокуратура и съд. Това заяви в "Още от деня" лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Тези процеси трябва да се доведат докрай по реда и правилата, които съществуват в държавата - а това е прокуратура, разследване, евентуално обвинителен акт и присъди", подчерта тя.

Нинова отбеляза, че част от информацията, изнесена в комисията, е била потресаваща и ако това е вярно, трябват много сериозни и крути мерки.

Тя отказа да назове име и да потвърди дали има хора от БСП в кабинета, който се очаква утре президентът Румен Радев да обяви.

На въпрос защо върнаха мандата за съставяне на правителство лидерът на БСП подчерта, че са обсъдили всички варианти.

"Във всички варианти, освен този да върнем мандата, означаваше да продължим управлението на Борисов, да закрепим модела, срещу който 4 години последователно се борим. Първият вариант беше да вземем мандата, да бавим и да се опитаме да правим консултации. При положение, че трите нови партии предварително и категорично заявиха, че не биха подкрепили такъв кабинет, тези консултации бяха обречени. Бавенето на процеса просто да покажем, че можем, че имаме хора, означаваше през това време да управлява кабинетът Борисов", заяви Корнелия Нинова.

И поясни, че ако са направили правителство и са го внесли в парламента, е имало сериозен риск такъв кабинет да бъде подкрепен от ГЕРБ, което означава, че би било в ръцете на ГЕРБ като мнозинство. Няма как да водиш битка за разграждане на модела ГЕРБ, ако зависиш от тези гласове.

По думите на Корнелия Нинова шансът за правителство е бил във втория мандат. Те са заявили принципна подкрепа за Слави Трифонов.

Две са логичните обяснения според лидера на БСП защо в този парламент не можа да се създаде единна линия срещу модела ГЕРБ.

"Едното е от егоцентризъм на лидерите, от тяснопартиен интерес, от мислене "нека сега отидем на избори да вземем повече гласове", за да имаме повече сила в следващия парламент. Това беше грешка, това ще са 5 - 6 загубени месеци за България в тежка криза. Другото е нещо, което не знаем - може би нещо скрито, някакви други договорки", коментира Нинова.

На въпрос, ако при предстоящите предсрочни избори се стигне до същата ситуация, какво ще последва, Корнелия Нинова изрази надежда, че емоциите ще се тушират, да надделее разумът, защото трети избори биха били пагубни за държавата.

Цялото интервю с лидера на БСП Корнелия Нинова вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
5 месеца без топла вода: Започна цялостен ремонт на столичната улица "Цар Иван Шишман" (ОБЗОР)
5 месеца без топла вода: Започна цялостен ремонт на столичната улица "Цар Иван Шишман" (ОБЗОР)
И карантинираните ученици ще могат да се явят на матура и НВО
И карантинираните ученици ще могат да се явят на матура и НВО