НОВИНИ

И карантинираните ученици ще могат да се явят на матура и НВО

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:05, 10.05.2021
Чете се за: 03:47 мин.
Още
Слушай новината

Шести и единадесети клас се върнаха седмица по-рано в училище. Така от днес в горния курс на училищата вече има не по три, а по пет випуска. Така ще е до 28 май, но кога всички ученици ще се върнат присъствено на училище остава неясно.

Шестокласниците вече са присъствено в училище. Те са класът, който тази година най-малко беше в училище. Шестокласниците дори не успяха да довършат предишната си ротация в края на март заради усложнената обстановка. Днес казаха, че се радват, че са отново заедно.

Единадесетокласниците също бяха вкъщи няколко месеца. Те обаче твърдят, че предпочитат онлайн обучението. Кога ще се върнат всички ученици в клас присъствено днес не стана ясно. Това зависи от епидемичната обстановка. Все пак тук в училище вече са пет випуска от горния курс, а не три както досега.

Учениците от шести "Г" клас на столичното 133-о училище вече не помнят кога за последно са били в клас. По-големите, единадесетокласниците, пък твърдят, че им е било по-добре онлайн.

"По-скоро са ощетени по-малките, те нямат изградени навици да се обучават сами вкъщи. Мисля, че ние се справихме определено по-добре от по-малките. Тези, които живеем по-далеч от училище, предпочитаме да сме си вкъщи", споделя единадесетокласничката Вяра.

В момента според графика в училищата са 5-и, 9-и и 12-и клас. С предсрочното връщане на 6-и и 11-и клас випуските стават пет.

От следващия понеделник, 17 май, освен 6-и и 11-и клас на училище ще бъдат класовете от първата ротация - 7-и, 8-и и 10-и, а вкъщи ще се върнат 5-и и 9-и клас и отново ще има пет випуска.

"Ние сме взели мерки, коридорът е разчертан от самото начало на пандемията, а децата имат навици. Надявам се всичко да бъде добре", коментира Даниела Борисова, директор на 133-о училище.

Днес не стана ясно кога ще се върнат присъствено всички ученици. Това ще зависи от броя на заболелите.

"Както намаляват тези стойности дано наистина да са в такива граници, че да могат всички да се върнат присъствено в класните стаи", каза Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката в оставка.

Вече е ясно, че и карантинираните ученици ще могат да се явят на матура или НВО.

Родителите не са длъжни да правят нещо. Регионалните управления по образованието ще се свържат с РЗИ и с полицията, която трябва да знае, че карантината ще бъде нарушена. Тези ученици ще положат изпита в отделна стая, ще влязат през отделен вход. В момента карантинираните ученици от всички класове са около 0,01%.

"Силно се надявам, че с намаляването на тези стойности това ще бъдат единични случаи", споделя зам.-министърът на образованието в оставка Таня Михайлова.

Колко точно са те ще стане ясно на 17 май. От тези ученици няма да се изисква отрицателен PCR тест. И още за матурите - теми от конспекта няма да отпадат. В стаите ще им по около 10 ученици. Залите ще са над 5000, 15 000 ще са квесторите, а зрелостниците - над 49 000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: Всичко, освен връщане на мандата, означаваше да продължим управлението на Борисов
Нинова: Всичко, освен връщане на мандата, означаваше да продължим управлението на Борисов
Почина актьорът Иван Налбантов
Почина актьорът Иван Налбантов