НОВИНИ

Нито една от фирмите, получили кредити от ББР, не дойде на изслушването при Петков

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
11:57, 28.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Нито един от едрите кредитополучатели не се срещна със служебния министър на икономиката- Кирил Петков. Повечето изпратиха писмени отговори и извинение, че не могат да присъстват.

Единствено фирмата на братята Кирил и Георги Домусчиеви "Параходство Български морски флот" потвърди, че ще присъства, но по-късно стана ясно, че и те изпратили писмо.

В четвъртък министърът покани на разговор осемте фирми, получили общо близо 1 милиард лева кредитиране от държавата банка за развитие и обяви, че вече таванът на кредитите ще е до 5 млн. лв.

Две от поканените компании не са изпратили и писмен отговор, каза на днешния брифинг Кирил Петков. Това са "Благоевград БТ" и Транспект"АД.

"От всички други получихме писмен отговор, някои се извиняват, че не могат да дойдат, други обясняват какво е било целевото използване на техните кредити. Но всичките 6 поне, което е добрата новина, казват, че си пращат заемите и нямат забава", каза служебният министър на икономиката Кирил Петков.

По-късно чрез писмо до медиите от компанията за превози "Транспект" излязоха с отворено писмо в което се казва, че кредитът на фирмата е задоволен още през 2019-та година, а лихвата е била не преференциална, а равна и дори по-висока от тази на търговските банки.

Както и че биха приели поканата за среща, ако е била свързана с бизнеса им и състоянието му по време на пандемия. По-нататък в писмото пише още:

Министърът и днес подчерта, че иска Българската банка за развитие да започне да работи за малките и средните предприятия и парите на данъкоплатците да се използват целево и по най-добрия начин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 20 години пауза Венеция отново е част от Серия "А"
След 20 години пауза Венеция отново е част от Серия "А"
30 000 ученици и учители ще летуват безплатно на българските курорти тази година
30 000 ученици и учители ще летуват безплатно на българските курорти тази година