НОВИНИ

Няма интерес към ваксините срещу ковид сред ромската общност в Харманли

bnt avatar logo
от БНТ
09:41, 28.05.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Няма интерес към ваксините срещу ковид сред ромската общност. Мобилен екип посети Харманли, за да ваксинира желаещи. Те обаче бяха много малко. Да обясни защо повече хора трябва да се ваксинират в града дойде и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

За съжаление интерес към ваксините липсваше. Според здравния медиатор в Община Харманли Фани Иванова причината е в това, че в квартала има ваксинирали се вече хора, тъй като работят в чужбина. Много са и тези, които имат хронични заболявания.

"Повечето работодатели вече изискват и навън, повечето хора тук работят в чужбина. Връщат се сезонно, това е най-добрият вариант, защото те няма непрекъснато как да плащат за тези PCR тестове и тези, които работят в Холандия, в Испания има вече имунизирани хора. По принцип всички ги е страх от ковид, когато обявиха извънредната ситуация всички бяха изправени на нокти", обясни Фани Иванова, здравен медиатор.

От мобилния кабинет се възползваха хора, които досега са изчаквали. Повечето го направиха, за да могат да пътуват.

Броят на ваксинираните в България обаче е далеч от нужния за колективен имунитет, каза д-р Кунчев.

"Сигурно ще си навлека гнева на хора, но ще ви кажа, че човек, който до момента не се е срещал с вируса, няма противопоказания и не е иска да се ваксинира, за мен е безотговорен първо към собственото си здраве и второ към обществото", каза д-р Ангел Кунчев, главен санитарен инспектор.

Освен ромските махали мобилният екип посети и бежанския център в Харманли, където от 400 души, доза са пожелали 25. В неделя екипът ще е в Ивайловград с надеждата да има повече желаещи.

Мерките по отношение на ромите и мобилните кабинети, за съжаление, отново закъсняха с 3 - 4 месеца. Това обясни в "Денят започва" Алексей Пампоров, социолог и антрополог от Института по философия и социология към БАН.

"Ако имаше нужда нещо да се прави, то трябваше да е февруари - март, когато хората бяха в кварталите и не беше започнала сезонната работа в Испания, Италия, Холандия", каза Пампоров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на село Самораново излязоха на протест заради мръсна вода
Жителите на село Самораново излязоха на протест заради мръсна вода
Емануил Йорданов: Трябва да се подобри контролът върху използването на СРС
Емануил Йорданов: Трябва да се подобри контролът върху използването на СРС