НОВИНИ

Бизнес и синдикати настояват: Дизайнът на мярката 60 на 40 да се промени

bnt avatar logo
от БНТ
08:28, 28.05.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Дизайнът на мярката 60 на 40 трябва да се промени. Около това мнение се обединиха представители на бизнеса и синдикати в "Денят започва". Според председателя на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев в началото на следващата седмица е абсолютно задължително да се свика Тристранния съвет.

Той заяви, че е внесено предложение мярката 60 на 40 да стане 100 на 75. По думите му това е постижимо с промяна на трите текста в 151 постановление. Така с пет пъти по-малко средства ще могат да бъдат подкрепени тези, които действително имат нужда от подкрепа.

"Лесно е - когато предприятието работи, то плаща 100% за времето, когато работи. Когато не работи, за времето на принудителен престой - държавата компенсира само за това време със 75% от дневната надница за работниците", уточни Велев.

Предложението беше подкрепено и от президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Според него има законова възможност това да се случи.

"Абсолютно сигурно е, че дизайнът трябва да се промени и това сме го говорили в рамките на една година. Ние сме направили изчисления и съм съгласен, че трябва да се направят корекции. Когато ни поканят, ще сложим предложенията на масата".

Проблемът не е толкова, че няма пари, а механизмът на бюджета на тяхното използване. Предприятията трябва да бъдат подкрепяни по различен принцип. Пенсионерите също, коментира още Манолов.

Според Иван Нейков в такава криза и работодателите, и работниците са в една лодка. Големият проблем е във философията на мерките досега, а те бяха в един калъп да вкараме всички. Проблемите не са еднакви. Сега трябва да се стигне до всеки бранш, а това иска повече усилия, разнообразяване на мерките, каза още Нейков, председател на Балканския институт по труда и социална политика.

Средствата за мерките в подкрепа на бизнеса са разчетени до 31 май, поради което работодателите настояват те да бъдат продължени до края на юни, с опция за допълнителни още 3 месеца, коментира още председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов се обяви за диференцирана подкрепа спрямо доходите и различен механизъм за подпомагане на работната сила и бизнеса.

"Водим разговори. Ние не приемаме само този вид подкрепа - кредит, оттук насетне. Ние смятаме, че още няколко месеца трябва да има подкрепа или за фиксираните разходи на компаниите, но по -скоро подкрепа за отсъстващия доход на работещите. Защото те имат ограничения в капацитета, раз и второ - няма достатъчно търсене", обясни Велев.

"Работещите и предприятията като такива следва да се подпомагат по различен механизъм, че средствата, които са за работниците трябва да се превеждат директно по техните сметки, а фиксираните разходи, за които спомена г-н Велев те трябва по някакъв друг ред да бъдат подкрепяни. Не може всички доходи да се подкрепят по един и същи начин. Логично е по-ниски доходи да се подкрепят с по-висок процент. По-високите, с по-нисък, защото става въпрос за съвсем други неща", каза Димитър Манолов.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Натоварен трафик и разрушени улици заради ремонта на Драгичево
Натоварен трафик и разрушени улици заради ремонта на Драгичево
Германия започва ваксинирането срещу COVID-19 на деца
Германия започва ваксинирането срещу COVID-19 на деца