НОВИНИ

НОИ преизчислява служебно две групи пенсии

актуализираните пенсии получат януари добавка шест дни новата формула
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:08, 20.09.2021
5075
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Националният осигурителен институт (НОИ) ще извърши служебно преизчисляване на две групи пенсии, изплащани от държавното обществено осигуряване (ДОО), съобщиха от ведомството.

Считано от 1 септември 2021 г. ще бъдат преизчислени служебно всички около 172 000 лични и наследствени пенсии, свързани с трудова дейност, отпуснати на лица, родени след 1959 г. и осигурени в универсален пенсионен фонд.

Това ще стане при условие че началната дата на съответната пенсия е до 31 август 2021 г. включително и размерът ѝ е изчислен с намаление на индивидуалния коефициент, съгласно нормативните правила, действали до началото на настоящия месец. Така отпада необходимостта пенсионерите да подават заявления за преизчисляване на трудовите им пенсии по посочения ред.

Пенсиите на лицата, които вече са подали такива заявления (около 2500 души), също ще бъдат преизчислени служебно, считано от 1 септември т.г.

Считано от 16 септември 2021 г. ще бъдат преизчислени служебно социалните пенсии за инвалидност. Техният размер се определя като процент от размера на социалната пенсия за старост. Именно този процент се повишава от посочената дата.

  • При пенсиите на лицата с над 90% трайно намалена работоспособност/увреждане увеличението е от 120 на 135% от размера на социалната пенсия за старост. Така пенсията става 200,76 лв.
  • При пенсиите на лицата с трайно намалена работоспособност/увреждане между 71 и 90% увеличението ще е от 110 на 125%. Така пенсията става 185,89 лв.

Разликата между получавания до преизчисляването размер на пенсиите и новия преизчислен размер ще бъде изплатена на правоимащите пенсионери с пенсиите им за ноември 2021 г.

Промените в размерите на двете групи пенсии са в резултат на обнародваните изменения и допълнения в Кодекса за социално осигуряване (КСО), приети с актуализацията на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., подчертават от НОИ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима души, сред които две деца, са в болница след тежка катастрофа на пътя Бургас - Средец
Петима души, сред които две деца, са в болница след тежка катастрофа на пътя Бургас - Средец
Международното летище в Кабул официално възобнови дейността си
Международното летище в Кабул официално възобнови дейността си