НОВИНИ

Нормално започна изборният ден в област Благоевград

нормално започна изборният ден област благоевград
bnt avatar logo
от БНТ
10:18, 11.07.2021
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

Нормално започна изборният ден в област Благоевград. В РИК има подадени няколко сигнала за нередности. Председателят на СИК в село Горно Краище, община Белица, е подал оставка след като в секцията не е осигурена машина за гласуване.

В жалба до Централната избирателна комисия и до Районна избирателна комисия – Благоевград Анифе Коренарска твърди, че по избирателен списък избирателите са над 300, при което следва да бъде осигурено машинно устройство за гласуване.

"Липсата на машина за гласуване представлява грубо нарушение на изборните правила, съгласно Изборния кодекс. В други секции на територията на община Белица са осигурени по две устройства за гласуване", се посочва в жалбата.

Подаден е и сигнал, че в две от секциите в община Якоруда с над 300 избиратели не са получили машини за гласуване. Твърди се, че са предоставени само хартиени бюлетини, въпреки че по избирателен списък секцията в село Конарско е с 399 избиратели, а в село Юруково - 449. Член на СИК в Кресна е отстранен, защото е баща на кандидат за депутат, а това е нарушение на Изборния кодекс.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК

Текст: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Нейков ще гребе във финал на Световно първенство за младежи
Емил Нейков ще гребе във финал на Световно първенство за младежи
Как гласуват българите, избрали да почиват в Гърция?
Как гласуват българите, избрали да почиват в Гърция?