НОВИНИ

Нов информационен център във Физическия факултет на СУ

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
06:42, 21.09.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Още
Слушай новината

2021 година беше обявена и за Година на България в Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ). По повод 65-ата годишнина на института във Физическия факултет на СУ нов информационен център ще дава възможност на младите студенти и учени за развитие в сферата на физиката.

65-ата годишнина на ОИЯИ беше отбелязана с изграждането на Информационен център във Физическия факултет, който дава възможност на студентите за развитие в сферата на природните науки, като идеята е да се провеждат видеоконференции, научно-образователни дейности, както и популяризирането на физичните науки и сътрудничеството на българските научни организации с ОИЯИ.

Обединеният институт за ядрени изследвания е международна междуправителствена организация основана през 1956 г. с договор, подписан от 11 страни учредителки, България е една от тези страни, казва Лъчезар Костов, зам.-директор на ОИЯИ, почетен доктор на ОИЯИ в Дубна и почетен член на Съюза на физиците в България.

В този аспект е и откриването на този център - една от задачите на този център е да осведоми, да популяризира изследванията, които се правят в ОИЯИ сред академичната общност на СУ, преподавателите и студентите, другата задача е да се използват тези мултимедийни устройства, които сме инсталирали тук, както за обучение, така и за популяризиране на физиката като цяло, казва проф. дфзн Георги Райновски, декан на Физическия факултет към Софийски университет.

Освен с откриване на новия информационен център, годишнината беше отбелязана и с подписване на Споразумение за сътрудничество между Обединения институт за ядрени изследвания и Софийския университет.

Важното за споразумението е, че то ще позволи на учени, специално от СУ да се включат по-активно в програмата на ОИЯИ. От гледна точка на държавата също е важно, защото българската държава инвестира значителни средства в научната програма на този институт и колкото повече български учени се възползват от тези средства и от възможностите, които се предоставят за научни изследвания там, толкова по-добре за развитието на ядрената и субядрената физика в България, казва проф. дфзн Георги Райновски, декан на Физическия факултет към Софийски университет.

Дейността на Обединения институт за ядрени изследвания има за цел да провокира интереса на младите хора към научните изследвания, както и да предостави възможност на българските учени да израстват в сферата на физичните науки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13-годишно момиче е пострадало след катастрофа между две коли и трамвай в София
13-годишно момиче е пострадало след катастрофа между две коли и трамвай в София
Днес е ден на траур в Перм след стрелбата с 6 жертви в университет
Днес е ден на траур в Перм след стрелбата с 6 жертви в университет