Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Водолазна група ще направи оглед на заседналия кораб край Яйлата

bnt avatar logo
от БНТ
06:18, 21.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Водолазна група ще направи оглед на заседналия товарен кораб в скалите край резерват Яйлата, за да се прецени как ще се действа за освобождаването му. Предстои операция по обезопасяване на товара и горивото, тъй като в корпуса му има пробойни.

Тази сутрин ситуацията е спокойна, не се забелязват разливи на гориво или химически вещества във водата.

Големият товарен кораб, плаващ под панамски флаг, заседна вчера в скалите край Камен бряг. Той е натоварен с торове и препарати в Украйна и е трябвало да стигне до пристанище Варна.

От Морската администрация съобщиха, че целият екипаж се състои от 9 души, всички турски граждани. Причината за сблъсъка според тях е неадекватното поведение на моряците, които са били на вахта.

"Дежурният офицер и рулевият не са гледали там, където трябва, ако са гледали. Не е препоръчително да се предприемат действия по изваждане, тъй като може да се отворят по-големи пробойни", каза Румен Николов, началник на Главна дирекция "Аварийно спасителна дейност" към ИА "Морска администрация".

При инцидента няма пострадали, няма и разлив в морето. Хората обаче се опасяват, че това може да се случи впоследствие, защото се очаква влошаване на времето.

Корабът край Яйлата е заседнал заради неадекватно поведение на екипажа

Според Пенко Георгиев, директор на Историческия музей в Каварна, това би довело до екологична катастрофа, независимо дали е в границите на резервата. Ситуацията е изключително опасна за цялата акватория, тъй като подводните течения могат да занесат този разлив до Болата, до Калиакра, обясни Георгиев.

Тази сутрин времето в района е хладно и силно ветровито, очаква се по-късно да бъдат обявени подробности за предстоящите действия на водолазните екипи и дали и как ще бъде възможно изтеглянето на кораба.

Всички разходи по изтеглянето на плавателния съд ще са за сметка на корабособствениците.

От Районна прокуратура-Добрич обявиха, че започват проверка на причините за инцидента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На ски лифтовете в Австрия - с ковид сертификати
На ски лифтовете в Австрия - с ковид сертификати
Кирил Петков и Асен Василев отиват на избори с "Волт" и "Средна европейска класа"
Кирил Петков и Асен Василев отиват на избори с "Волт" и "Средна европейска класа"