НОВИНИ

Нов случай: Лекар е поискал 30 лв. от дете за медицинска бележка

Омбудсманът предлага цената на бележката да е колкото потребителската такса за възрастните

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:21, 18.01.2024
Чете се за: 04:05 мин.
Още
Слушай новината

Цените на извинителните бележки гонят рекорди. Лекар от София поискал 30 лева, за да издаде документа за отсъствия на ученик по медицински причини. Това е само един от множеството сигнали за високи цени на извинителни бележки, постъпили при омбудсмана.

Общественият защитник поиска бележките да се покриват от здравната каса, за да не се налага да ги плащат родителите.

Родителите, които се оплакали на омбудсмана разбрали, че трябва да платят за извинителна бележка в лекарския кабинет. Според изискванията цените на услугите, които не се покриват от здравната каса трябва да бъдат обявени на видно и място.

"Един родител, който има трима или четирима ученици той колко пари трябва да плати за медицинските бележки на своето дете. Омбудсманът настоява за безплатно детско здравеопазване", каза д-р Ева Жечева - директор 'Права на детето" към омбудсмана на Република България.

"Тази дейност е недофинансирана. Ние преглеждаме всички деца, като единственото заплащане,. което получаваме за това е еднократната сума в размер на 3.75 мисля, че е в момента", обясни д-р Гергана Николова- общопрактикуващ лекар.

За това при някои лекари извинителна бележка се заплаща. Тя не се покрива от Здравната каса. Регулация на цената ѝ няма. А колко струва бележката определя всеки лекар или медицински център.

"Не сме фирми и не можем да определим една цена за всички, защото това не е законно. Така, че всяко едно лечебно заведение има право да си образува цена", каза д-р Гергана Николова- общопрактикувашщ лекар.

Ако здравният министър включи бележките в пакета от дейности, които се заплащат от здравната каса те няма да се плащат от родителите. Дали това ще се случи от здравното министерство не ни отговориха. Омбудсманът предлага временно решение на проблема. То обаче зависи от личните лекари.

"Да не вземат такси, които стряскат хората. Ние предложихме на пример да бъде колкото потребителската такса за възрастните", посочи д-р Ева Жечева - директор "Права на детето", към Омбудсмана на Република България.

А медиците казват, че ако държавата започне да им плаща потребителска такса за децата, няма да има такса "извинителна бележка"

"Пациентът, който получава болничен лист, си заплаща таксата за прегледа, нали така? Ами да бъде така добра държавата да заплати таксата на детето", коментира д-р Гергана Николова- общопрактикуващ лекар.

От Националната мрежа за децата казват, че в чужбина отсъствия от три до пет дни и по здравословни причини се извиняват с бележка от родителите. Ако и след това детето не отиде на училище, се изисква медицински документ.

"За по-краткосрочни боледувания не е нужно а се стига до лекар, което е и практиката на всякъде по света, защото в крайна сметка лекарският ресурс е ограничен", заяви Пламена Николова- Национална мрежа за децата.

От Министерството на здравеопазването казаха,ч е са инициирали разговори с различни страни свързани с издаването на извинителните бележки. А от Министерството на образованието обясниха,че ще предложат децата ше предложат отсъствията по домашни причини с бележка от родител да да се увеличат от 10 на 15 дни годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обмислят връщане на полигоните
Обмислят връщане на полигоните
Специално пред БНТ: Екатерина Дунцова - кандидат-президентът на Русия, която не беше допусната до изборите
Специално пред БНТ: Екатерина Дунцова - кандидат-президентът на Русия, която не беше допусната до изборите