НОВИНИ

Нова инициатива на Еврокомисията в подкрепа на бизнеса

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:26, 01.04.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Европейската комисия ще оповести утре нови мерки в подкрепа на засегнатите от пандемията европейски икономики. Една от тези инициативи се нарича ШУЪР и цели да гарантира краткосрочна заетост за хората, застрашени от уволнение заради коронавируса.

На фона на критиките към Брюксел, че не прави достатъчно, за да смекчи влиянието на пандемията върху европейските икономики, Урсула фон дер Лайен оповести нов инструмент за подпомагане на компаниите - за да не уволняват работниците си, а да ги задържат, осигурявайки им краткосрочна заетост с държавна помощ.

Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия: Идеята е проста. Ако компаниите нямат достатъчно поръчки заради временния външен шок, какъвто е пандемията от коронавирус, те не трябва да уволняват служителите си. Те продължават да работят, дори да има по-малко работа. В свободното време работниците могат да бъдат обучавани на нови умения, които ще бъдат полезни и за тях самите, и за компаниите.

Утре Европейската комисия ще оповести подробности как точно ще работи инициативата и как ще бъде финансирана. Според фон дер Лайен, от нея ще могат да се възползват най-засегнатите досега от пандемията Италия и Испания, но и всички оставали държави.

Подобна мярка в момента действа в Германия. Тя позволява на компаниите да намаляват работното време на служителите и дори да спрат производството, но да не уволняват работници, а да им плащат с помощта на държавни субсидии.

Фон дер Лайен нарече новата инициатива "Европейска солидарност в действие" и каза, че тя ще получи гаранции от всички държави-членки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маргарита Доровска: Хуморът ни свързва във времето, в което сме изолирани
Маргарита Доровска: Хуморът ни свързва във времето, в което сме изолирани
Весела Лечева: Не сме против тегленето на нов дълг, но липсват ясни разчети
Весела Лечева: Не сме против тегленето на нов дълг, но липсват ясни разчети