НОВИНИ

COVID-19 по света: Заразата се разпространява, мерките се затягат

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:22, 01.04.2020
Чете се за: 01:20 мин.
По света

В Италия и Испания се наблюдава спад на броя заразени с COVID-19 - това е положителната новина от Стария континент, въпреки че броят на смъртните случаи в Европа надхвърли 30 хиляди.

Сръбски министър почина от навия коронавирус.

Мерките за ограничаване на заразата продължават да се затягат. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш определи пандемията като "най-голямото изпитание, пред което светът се изправял от Втората световна война насам".

Над 9000 смъртни случая в Испания, но въпреки големия брой властите отново отчитат забавяне в темпа на заболеваеост. Това не е повод за радост, но е глътка въздух, казват експертите. Днес на обяд страната почете паметта на жертвите на COVID 19 с минута мълчание.

Тежко остава положението и в Италия. На места продължава да има недостиг на предпазни средства, включително в болници. Премиерът Джузепе Конте каза, че Европа трябва да покаже способност да отговори на тази "историческа криза".

Джузепе Конте - министър-председател на Италия: Изправени сме пред епохално предизвикателство и трябва да се справим с тази извънредна ситуация, която има разрушителен ефект върху нашите здравни и социални системи, и икономики. Европа трябва да покаже колко точно общ европейски дом е. Дом, който е способен да предложи отговор на епохално предизвикателство.

Редица индустрии в Европа вече се пренастроиха и произвеждат медицински артикули. Във Франция - голяма търговска верига за спортни стоки изтегли определен вид маски за гмуркане, за да ги дари на болници.
Два пригодени влака днес изведоха десетки пациенти от най-засегнатия от болестта район около Париж. А благодарение на новите технологии татковците могат - макар и онлайн, да присъстват на раждането на децата си. Френска болница предлага такава възможност. Целта е да се запази здравето на родилките и бебетата. Инициативата се приема много добре.

Австрийците приемат спокойно задължителното от днес носене на маски на обществени места. Предпазните средства се осигуряват от магазините и ведомствата.

Инес Шурин - говорител на верига хранителни магазини: Мярката работи. Много от клиентите ни идват със собствени маски, доста са ръчно изработени.

Специалисти в Исландия са установили, че при 50% от заразените няма симптоми, което затруднява работата и допринася за разпространението на инфекцията.

Отвъд Океана - броят на заразените и на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 4000. Експерти смятат, че следващите две седмици ще бъдат особено тежки. Очакваният минимален брой заразени е 240 хиляди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се утре да има решение за плащането на банковите кредити в условията на COVID-19
Очаква се утре да има решение за плащането на банковите кредити в условията на COVID-19
Епидемиолози: Топлата зима е сред причините за високата смъртност от COVID-19 в Италия
Епидемиолози: Топлата зима е сред причините за високата смъртност от COVID-19 в Италия