НОВИНИ

Нова серия сигнали за бомби затвори учебни заведения в София

bnt avatar logo
от БНТ
11:58, 28.03.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Няколко училища в София и Университетът за национално и световно стопанство прекратиха учебния процес тази сутрин заради нова серия имейли с бомбени заплахи.

Демерджиев: Сигналите за бомби не са реални, американските служби установяват източника

Сред училищата, в които е постъпил сигнал за взривно устройство, са 22-ро СЕУ, 32-ро СУИЧЕ и 18-о СОУ. В някои учебни заведения занятията ще бъдат възстановени онлайн следобед.

"Около 6.30 часа ми звъннаха от 4-то РПУ на МВР и охраната на училището, че има сигнал за поставена бомба в училището. Аз веднага дойдох, междувременно беше направен оглед на цялото училище от полицията и охраната. Няма нищо видимо, което да е заложено. Малкото деца, които бяха дошли, ги върнахме, пуснахме съобщение в "Школо" на родителите и на учениците и отложихме днешната родителска среща. Училището е запечатано за 24 часа с оглед опазване здравето на децата, заяви Елена Кърпачова, директор на 22-ро СЕУ "Георги С. Раковски".

Около 9.00 ч. нова поредица от заплашителни имейли са разпратени до други училища в София и страната.

Експертът по киберсигурност Явор Колев: Целта на бомбените заплахи в училища е да има паника и страх

"Сигналът постъпва от Регионалното управление на образованието, тъй като имейлът на училището е различен през последните две години, но фигурират в общия имейл на община "Възраждане". В момента полицаите са в сградата и очакваме да бъде проверена цялата сграда. Днес следобед учебните занятия на нашите ученици, които трябва да учат втора смяна, ще се провежда в електронна среда", заяви Нели Костова, директор на 32-ро СУИЧЕ "Св. Климент Охридски".

Сигнали за бомба са постъпили и в 18-о СУ "Уилям Гладстон", както и в 1-во СУ "Пенчо Славейков". Там учебният процес е преустановен.

Сред засегнатите от серията заплахи се оказа и Университетът за национално и световно стопанство. Сигналът е получен около 8.30 - 9.00 часа на електронни пощи, свързани с университета, съобщи за БНТ ректорът проф. Димитър Димитров. Веднага е уведомена полицията, а учебните занимания за днес са прекратени. В момента се претърсва сградата.

Снимки: Десислава Кулелиева

Подробности вижте във включването на Софи Цветкова.

По темата работи екип на "По света и у нас"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнали за бомба и в училища във Варна - няма евакуация в някои от тях
Сигнали за бомба и в училища във Варна - няма евакуация в някои от тях
Всички училища в Сливен са евакуирани след имейлите за бомба (СНИМКИ)
Всички училища в Сливен са евакуирани след имейлите за бомба (СНИМКИ)