Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

5 дни до изборите: Готови ли са общините с организацията на вота

bnt avatar logo
от БНТ
10:17, 28.03.2023
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Пет дни остават до предсрочните парламентарни избори. По места текат последни приготовления по организацията на вота.

Новите правила в Изборния кодекс предвиждат смесено гласуване - с машина и хартиена бюлетина, видеозаснемане и паравани вместо тъмни стаички. Осигуряването на параваните е отговорност на общините като точни критерии няма, за да не се въвеждат излишни ограничения в помещенията.

МС няма задължение да описва параметрите на параваните за гласуване

От община Кресна са готови за вота в неделя. За параваните по новия Изборен кодекс ще бъдат използвани съоръженията, предназначени за "тъмни стаички" на предишни избори.

"Нямаме указания конкретно как ще изглеждат параваните, как да се снабдим с тях и затова решихме да използваме кабинките или т.нар. тъмни стаички, които предполагам, че ще ни свършат работа. Разполагаме с такива във всички кметства от предишните избори. Кметовете са инструктирани. В община Кресна ще има 10 секции с видеонаблюдение и една - мобилна, която е без видеоизлъчване, защото е подвижна. Само в село Ощава сигналът малко се губи и не знам как ще става свързването, но ще се работи на видеозапис", каза секретарят на община Кресна Петър Галчев.

Как ще изглеждат параваните в Кресна вижте във включването на Слави Илиев:

В 23-и МИР в София - районът, който излъчва най-много мандати и има най-дългия изборен протокол, очакват вота да мине със забавяне при броенето на бюлетините заради видеонаблюдението, но без сериозни проблеми.

"Със сигурност видеонаблюдението ще забави процеса, но с колко зависи от организацията и от броя гласували в секцията. Това е безпокойството, което виждам сред членовете на СИК, а не смесеното гласуване.

Не очаквам затруднения при видеонаблюдението, защото е просто и точно обяснено. Не мисля, че ще има проблеми - единствено по-бавното отчитане на резултата, тъй като така е разписано в методическите указания на ЦИК - всяка бюлетина трябва да се покаже, да се изчете вота на избирателя за партията и коалицията и за преференцията", каза в "Денят започва" Полина Витанова, секретар на 23 РИК - София.

Витанова напомни, че за недействителни се обявяват бюлетините, които не са отбелязани със син химикал, не са отбелязани със знака X или V, имат отбелязани повече квадратчета, знакът излиза и засяга и друго квадратче или има други поставени знаци.

Целия разговор с Пепа Витанова вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дидие Дешан: Горд съм с представянето на тима
Дидие Дешан: Горд съм с представянето на тима
Нови сигнали за бомби в десетки училища в страната
Нови сигнали за бомби в десетки училища в страната