НОВИНИ

Нова система ще позволява по-бърза реакция на властите при пиратство в Черно море

нова система позволява бърза реакция властите пиратство черно море
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:02, 23.06.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Морските структури у нас започват работа по третия етап от изграждането на информационната среда, в която европейските държави ще обменят данни за ситуацията на море в реално време.

Проектът "ИнБулМарС 2" започна преди 4 години, от българска страна в него участват Военноморските сили, Гранична полиция, агенциите "Пристанищна инфраструктура" и "Морска администрация", Агенцията по рибарство и аквакултури, Митниците.

Изпълнителният директор на "Морска администрация" - к.д.п. Живко Петров, подчерта на срещата на партньорите във Варна, че у нас ще бъде изградена българската информационна среда за обмен на данни и ще се уточни свързването ѝ с европейската база.

Очаква се това да завърши до февруари 2023 година, а до 2025-а да е готова и европейската система. Уточнява се кой ще поддържа общия сървър, най-вероятно това ще е Европейската агенция за морска безопасност, базирана в Лисабон.

Според Румен Николов, който е начело на дирекцията "Аварийно-спасителна дейност" в Морска администрация, целта на системата е да няма "черни зони" на море, така че да се намалят максимално рисковете от контрабанда на стоки и хора, както и ситуации като тази с "пиратите" от Бургас.

В момента например, Военноморските сили наблюдават ситуацията навътре в морето, Гранична полиция – крайбрежието. Новата система ще обедини данните им и ще повиши скоростта на реакция.

При свързване на европейската система ще стане възможно бързо да се идентифицира чужд кораб в нашата икономическа зона или наш – при проблем по Атлантическото крайбрежие на Португалия, например.

Контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС, обобщи, че участието в системата дава по-добра осведоменост за ситуацията.

Събрани заедно, данните дават по-добра база за по-адекватна оценка, а оттам – за бърза реакция. Стойността на проекта е над 3 милиона лева, като сумата идва като 100% безвъзмездна финансова помощ по Програмата за морско дело и рибарство.

Репортер: Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Билетната каса на БДЖ в Приморско отвори врати за летния сезон
Билетната каса на БДЖ в Приморско отвори врати за летния сезон
Създават национален отбор на България по триатлон
Създават национален отбор на България по триатлон