НОВИНИ

Нова Зеландия има желание да бъде отново домакин с Австралия, но на световно първенство по футбол за мъже

нова зеландия желание отново домакин австралия световно първенство футбол мъже
bnt avatar logo
от БНТ
10:35, 15.08.2023
Чете се за: 02:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Отбелязвайки огромния интерес към световното първенство за жени, домакините от Нова Зеландия се надяват отново да си партнират с Австралия, но на световен шампионат за мъже. Това мнение изразява изпълнителният директор на футболната централа на Нова Зеландия Андрю Прагнел.

Първото Световно първенство за жени с 32 отбора и първото, домакинствано от повече от една страна е най-посетеното в историята на турнира и привлича огромен брой фенове по трубините на стадионите в Австралия и Нова Зеландия.

„ФИФА също не може да бъде по-щастлива. Ние показахме това, което винаги сме знаели, че ще бъдем домакини на най-доброто световно първенство за жени. Съвсем естествено е в бъдеще да сме домакини на световно първенство за мъже", категоричен е Прагнел.

Шефът на австралийския футбол Джеймс Джонсън многократно е казвал, че Австралия би искала да бъде домакин на световно първенство за мъже, но затова ще са нужни стадиони, които отговарят на изискванията на ФИФА.

Световната централа има изискване страната домакин да има стадиони с минимум 40 000 места за мачове от груповата фаза, 60 000 за полуфиналите и 80 000 за финала.

"Идън парк" в Оукланд разполага с 50 000 места и е единственият стадион в Нова Зеландия, който може да приеме мачове от груповата фаза.

„Не мисля, че някой иска да види сценарий, при който се изгражда инфраструктура, която няма да бъде използвана отново“, казва Прагнел.

Следващото световно първенство за мъже през 2026 г. ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отстраниха временно апелативния прокурор на Варна
Отстраниха временно апелативния прокурор на Варна
Тайфунът Лан връхлетя Япония
Тайфунът Лан връхлетя Япония