НОВИНИ

Новата версия на Матета

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
18:54, 07.08.2024
Чете се за: 05:57 мин.
Aнализи
Новата версия на Матета
Слушай новината

Испания и Франция ще си оспорват златния медал на финала в турнира по футбол на Олимпийските игри. Сякаш Ла Фурия не се задоволи само с подвизите си по терените на Германия преди по-малко от месец и реши, че трябва да затвърди доминацията си, като до официализирането на иберийците за най-силен национален отбор на всички фронтове през това лято остава само още един двубой – срещу „петлите“ на Тиери Анри на митичния за нас „Парк де Пренс“.

Много хора ще кажат – „футболът няма значение на Олимпийски игри!“ – и вероятно биха има ли право, най-малкото заради възрастовите ограничения, странния квалификационен регламент и броя на участниците. Както и да е – пожелаваме успех на двата отбора, но сега ще надникнем в кариерата на един от лидерите на френския тим дотук в надпреварата – Жан Филип Матета!

Пас на Майкъл Олисе свари доста неподготвена отбраната на Египет на полуфинала и Матета чакаше само това. Знаеше какво трябва да стори. Нападателят залъга вратаря, после хитро вдигна топката, а не отправи удар по земя и вкара за 1:1. Доста подходящ момент за изравнителен гол на още по-подходящ стадион в Лион, където Жал Филип играеше преди време. Но нападателят не беше приключил. След продължения Франция се наложи с 3:1, като още от едно от попадения беше дело на Матета, който логично беше показван най-често от камерите след края на срещата. И едва ли в момента нещата могат да са по-добре подредени за 27-годишния играч. В първите два мача на турнира във Франция той не се чувстваше комфортно. Подхождайки психологически рисковано, треньорът Анри връчи на Матета капитанската лента за третата среща срещу Нова Зеландия. Може би вдъхновен от честта и отговорността, стрелецът вкара след само 19 минути и никога повече не си спомни за лошото начало на груповата фаза. Гол, превърнал се в катализатор за Матета, помогнал му да си върне увереността, която така яростно и непрестанно демонстрираше в края на предишния сезон в клубния Кристал Палас във Висшата лига.

Споменах вече за двете попадения срещу Египет, като преди това с негов гол Франция елиминира най-новия си голям футболен враг Аржентина в напрегнат ¼-финал. И сега му трябва още един пас от вече бившия му съотборник Олисе, преминал в Байерн Мюнхен през това лято, за да може да претендира окончателно, че той е играчът на турнира. Напълно заслужена награда за човек с 18 гола в последните си 18 мача на клубно и национално равнище. Каква трансформация само! Доскоро слабо познат нападател, сега вече е фигура, която кара медиите да подканят Дидие Дешан да го използва в мъжкия отбор на „петлите“ в следващите официални срещи.

Вкара поне по едно попадение в седем последователни домакинства на лондонския клуб, а украшението дойде в последния кръг на сезона, когато приключи с хеттрик във вратата на Астън Вила. Евда вторият хеттрик за играч на Палас в английския елит между другото. И за да покаже, че не иска да спира и веднага да се възгордява, Матета избра да се подготвя и да участва на Олимпийските игри, макар статутът им във футболния свят да не е чак толкова реномиран и примамлив, както стана дума по-горе. Замина с приятелката си за Рио де Жанейро веднага след края на кампанията във Висшата лига и започва да работи усилено, за да поддържа форма. Говори се, че там в петте дни в седмицата, в които тренира, си партнира с нападателя от първенството на Саудитска Арабия Ал Итифак Витиньо, за да подобри завършващия си удар, както и с десния бек на Лориен Игор Силва, строго наблюдаван от фитнес-инструктор.

Да, вероятно е оставало и достатъчно време за почивка и разходка из Ипанема и Копа Кабана, но желанието да се играе и да се подобрява формата не бива да бъде съвсем игнорирано. Посети Маракана, за да види как Фламенго разгромява с 6:1 Вашко да Гама. И може и да не попадна в състава за европейското първенство, но това не означаваше, че телефонът му нямаше да прегрее от поздравления, след като се разбра, че ще бъде един от тримата футболисти над 23-годишна възраст в състава на Анри за Олимпийските игри. В средата на юни се върна в Клерфонтен за лагера преди Игрите, отскочи до Лондон и след това в началото на юли отново се върна в родината за пълна концентрация по пътя към златото.

Нападател, чиито два сезона ще се слеят, но сякаш той няма нищо против това.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мат Уерн донесе четвърта поредна олимпийска титла за Австралия в клас "Лазер-Радиал" на ветроходните регати
Мат Уерн донесе четвърта поредна олимпийска титла за Австралия в клас "Лазер-Радиал" на ветроходните регати
Преди закриването на Игрите в Париж: Какви са очакванията за финалната церемония
Преди закриването на Игрите в Париж: Какви са очакванията за финалната церемония