НОВИНИ

Нови ковид мерки в Европа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:22, 16.12.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Все повече европейски държави затягат мерките в опит да спрат разпространението на варианта Омикрон.

Гърция и Италия вече изискват от пристигащите отрицателен тест за COVID-19, без значение дали имат зелен сертификат или не.

Франция забрани пътуванията от и за Великобритания без важна причина, а Румъния въвежда електронен формуляр за влизане в страната.

От 20 декември Румъния се присъединява към държавите, изискващи електронен формуляр за влизане в страната. Той трябва да бъде попълван от всички, включително транзитно преминаващите.

При неизпълнение е предвидена глоба между 400 и 600 евро. Междувременно президентът Клаус Йоханис изрази съжаление за инцидента, при който италианска журналистка беше нападната от румънска депутатка, противник на ваксините и ковид мерките.

"Поисках щателна проверка, за да не се допуска отново подобен инцидент, който е абсолютно недопустим и, честно казано, доскоро немислим", каза Йоханис.

От неделя сутринта Гърция въвежда задължителен отрицателен PCR тест за всички пристигащи, направен до 48 часа преди пътуването. Мярката важи и за ваксинираните и преболедувалите.

В Италия подобна мярка вече е в сила не само за гражданите на трети страни, но и за тези от Европейския съюз. Дори да представят отрицателен тест, неваксинираните ще бъдат карантинирани за 5 дни. Мярката ще е в сила до 31 януари. За гражданите извън ЕС, включително Великобритания, PCR тестът трябва да е направен 48 часа преди пристигането.

От събота Франция забранява пътуванията от и за Великобритания без важна причина. Това означава, че няма да може да се пътува с цел туризъм или дори по работа. Валидността на тестовете е намалена до 24 часа.

"Това ще ни позволи да забавим и намалим, доколкото е възможно, разпространението на варианта Омикрон на наша територия", каза Габриел Атал, правителствен говорител.

Паралелно приоритет на френските власти остава ваксинацията с бустерна доза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рамадан Аталай: Ако не се отмени мораториумът, предстои криза в енергетиката
Рамадан Аталай: Ако не се отмени мораториумът, предстои криза в енергетиката
47-ото НС ще има повече постоянни комисии
47-ото НС ще има повече постоянни комисии