НОВИНИ

47-ото НС ще има повече постоянни комисии

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
19:03, 16.12.2021
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

С две повече ще са постоянните комисии в 47-ото Народно събрание - 24 вместо 22. Новите комисии са по туризъм и по превенция и противодействие на корупцията. Председателят и заместник-председателите на Народното събрание ще могат да участват и в комисии, решиха още депутатите. Днес те започнаха да разглеждат правилника, по който ще работи новия парламент.

Вижте и още в репортажа на Десислава Маркова и Вера Александрова.

Въпреки че удължиха работното си време, днес те не стигнаха до темата как депутатите да получават заплатите си - по банков път или на ръка. Вчера на комисия беше отхвърлено предложението на "Продължаваме промяната" заплатите да се получават само по банков път.

Очаква се спор заради депутат от "Демократична България", който в комисия снощи повдигна въпроса, че не може да ги задължават да получават заплатите си само по банков път.

Иван Димитров от "Демократична България" взриви вчера комисията по правилника с думите, че нямал банкова сметка. Днес отрече.

- Наистина ли нямате сметка?

Имам, разбира се, как да нямам сметка.

Защо тогава не желаете да ви се плаща по банков път?

- Напротив, желая да ми се плаща по банков път. Въпросът е чисто принципен - имаме ли право да задължаваме някого да има банкова сметка", каза Иван Димитров от ПГ на "Демократична България".

Той заяви, че не трябва да се ограничава правото да избираш как да получаваш заплатата си.

"Ние ще гласуваме и сега ще гласуваме да се плаща по банков път, но когато се води дебат, когато се водят разговори се излагат тези, всеки излага своята теза", каза още Иван Димитров.

"Лично мнение е, разбира се. Ние ще подкрепим да се плащат по банков път заплатите на депутатите", каза Христо Иванов - председател на ПГ на "Демократична България".

Предложението на "Демократична България" председателят и заместник-председателите на парламента да участват в ръководствата на постоянни комисии предизвика сериозен спор. От опозицията изразиха съмнение, че начело на комисиите ще застанат само депутати от управляващата коалиция.

"Това мнозинство ще се опита по всякакъв начин да ограничи гласа на опозицията и също така да ограничи или премахне на някои места, контрола и прозрачността при работата на този парламент, въпреки заявките им, че ще бъдем прозрачни", каза Екатерина Захариева от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Това не е възстановяване на демокрацията, това е бягство от демокрацията", каза Хамид Хамид от ПГ на ДПС.

"Бъдете откровени и си го кажете - няма да влизате, няма да ви даваме комисии, ние сме новото мнозинство, ние сме новият ГЕРБ в този парламент. Няма да има нищо за опозицията", каза Цончо Ганев от ПГ на "Възраждане".

Атанас Славов от "Демократична България" увери, че това няма да стане.

"Никой не каза от парламентарното мнозинство, че няма опозицията да има комисии. Напротив, ще има. И това е част от добрата парламентарна практика. Никой не говори за това - гласът на опозицията да бъде запушен. Със сигурност ще има разпределение на комисиите и сред опозицията и моля да не се спекулира по тази тема", каза Атанас Славов от ПГ на "Демократична България".

Филип Попов от БСП напомни, че и в предишни парламенти председатели за оглавявали и комисии.

"Не е прецедент. Имало е такава възможност. Мисля, че с нищо не се нарушава парламентаризма", коментира Филип Попов от ПГ на "БСП за България".

Обсъждането на правилника вероятно ще продължи и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови ковид мерки в Европа
Нови ковид мерки в Европа
Раздадоха наградите "Валя Крушкина", репортерът на БНТ Татяна Йорданова с приз "журналист-надежда"
Раздадоха наградите "Валя Крушкина", репортерът на БНТ Татяна Йорданова с приз "журналист-надежда"