НОВИНИ

Замразиха цените на тока, парното и водата (обобщение)

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:03, 16.12.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Цените на тока, парното и водата остават замразени на сегашното си ниво. Депутатите приеха нов мораториум, който ще важи от днес до края на март 2022 година.

Депутатите приеха нов мораториум на цените на тока и парното

Повече от два часа и половина отне на депутатите да приемат новия мораториум за замразяване на цените на тока, водата и парното. Причината - вчерашният мораториум се оказа неизпълним тъй като приемаше намаляване на цените на нива от 1 януари 2021 година, когато те бяха доста по-ниски.

Остро и срещу новият вариант на мораториума се изказаха от ДПС - те не гласуваха този проект. Срещу мораториума се обявиха и от ГЕРБ, защото смятат, че по този начин няма да се постигне реално намаляване на цените, а ще се задържат вече покачените.

Държавната намеса в енергийният сектор трябва да бъде ограничена и затова от "Продължаваме промяната" застанаха подкрепиха идеята за тримесечен мораториум.

"По този начин се гарантира, че КЕВР, заинтересованите страни и всички институции ще имат достатъчно време да обсъдят и да вземат отношение по евентуалното решение", каза Радослав Рибарски от ПП.

За последен път цените на тока и на парното бяха променени през юли тази година. Тогава токът за бита поскъпна с 4,4%, а парното средно с 16 на сто. Увеличението в София е 20%. Прогноза на КЕВР предвиждаше сега на има ново поскъпване на тока с 10% и парното с 30 на сто.

"По-голямата част от българските граждани няма да имат възможност да плащат цената на тока, ако останат нещата такива каквито са в момента", каза Борислав Гуцанов от БСП.

Срещу мораториума обаче и днес твърдо се обявиха от ДПС, които отказаха да гласуват, защото смятат решението за противоконституционно и лобистко в сферата на ВЕИ.

"Имаме продължение с главно П на порочните практики от ГЕРБ от последните 12 години, а промяната с главно П е към по-лошо", смята Мустафа Карадайъ, ДПС.

В новия мораториум проблем видяха и от ГЕРБ, които всъщност бяха вносители на първия вариант вчера. Те също се съгласиха, че става въпрос за лобизъм във ВЕИ сектора.

"Има депутати, които работят там, защитават този лобистки интерес, което е абсолютно скандално в тази ситуация, в която хората не могат да си платят тока", каза Александър Иванов от ГЕРБ.

Поправката обаче беше подкрепена от ИТН.

"Ние просто прецизираме вчерашното решение, което вие предложихте и ще го препотвърдим. Би трябвало да сте щастливи от това, каза Тошко Йорданов от ИТН.

Според "Възраждане" обаче новият мораториум няма да реши генерално проблемите на пазара на ток.

"В момента ние продължаваме да поправяме една грешка с друга грешка. Аз съжалявам, че в мотивите, които чухме тази сутрин не чухме никакви цифри", каза Николай Дренчев, "Възраждане".

Новият мораториум ще ограничи работата на КЕВР. Комисията ще може обаче да определя нови цени на природния газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жорди Кайседо спаси ЦСКА от загуба в Кърджали
Жорди Кайседо спаси ЦСКА от загуба в Кърджали
Радев: Евролидерите все повече оценяват какво означава битовите потребители на ток да са на свободния пазар
Радев: Евролидерите все повече оценяват какво означава битовите потребители на ток да са на свободния пазар