НОВИНИ

Прокуратурата отказа да разследва казуса с двойното гражданство на Кирил Петков (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:45, 16.12.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Прокуратурата отказа да разследва казуса с двойното гражданство на Кирил Петков. Спецпрокуратурата обяви, че не е компетентна да се занимава със случая и го е изпратила на Районната прокуратура. Районния прокурор на София Невена Зартова обяви, че Петков не е извършил престъпление като е декларирал, че има само българско гражданство, въпреки че това обстоятелство не е вярно.

От 24 август до 15 септември в Специализираната прокуратура са постъпили общо 8 сигнала срещу Кирил Петков. Макар и от различни податели, жалбите били еднотипни с едни и същи твърдения. Основното, че Кирил Петков е подал декларация с невярно съдържание, че няма друго гражданство, освен българско, за да бъде назначен за служебен министър. Всички сигнали били обединени в една обща преписка.

"На 13 декември е постановен отказ за образуване на досъдебно производство, с оглед компетентност на Специализирана прокуратура", заяви Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура.

"Тъй като към датата на съставяне на въпросната декларация г-н Петков не е имал служебното качество на член на Министерския съвет - служебен министър на икономиката. Поради тази причина и доколкото декларацията е подадена на територията на град София, наблюдаващият прокурор е изпратил цялата преписка на Софийска районна прокуратура по компетентност", каза Христо Кръстев, ръководител на Специализираната прокуратура.

Установено е, че действително не отговаря на истината декларираното от Кирил Петков, че няма друго освен българско гражданство. Екип от прокурори е направил анализ, за за прецени дали има данни за извършено престъпление.

"Тази невярна информация има единствено заявителски и уведомителен характер. Тя няма доказателствена стойност. Поради тази причина екипът от прокурори в Районна прокуратура постанови отказ да бъде образувано досъдебно производство", заяви Невена Зартова, ръководител на Софийската районна прокуратура.

В сигналите се твърдяло още, че Кирил Петков бил извършил и длъжностно престъпление като е сменил надзора и ръководството на Българската банка за развитие. Също така не бил декларирал свои участия в търговски дружества. И по тези два казуса прокуратурата е отказала да образува наказателни производства, тъй като няма доказателства за извършени от страна на Кирил Петков престъпления. Темата днес беше коментирана и от началника на кабинета на министър-председателя.

"Това не е въпрос на МС, но лично от групата на ПП и нашата коалиция - ние винаги сме заставали зад твърдението, че не е налице никакво неправомерно действие от страна на г-н Кирил Петков, което с този отказ за необразуване на досъдебно производство бе потвърдено и от прокуратурата", коментира Лена Бориславова, началник на кабинета на министър-председателя и говорител на МС.

Отказите за образуване на досъдебни производства могат да бъдат обжалвани от вносителите на сигнали срещу Кирил Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17-годишна българка с първи четвъртфинал на турнир от сериите "ITF" в кариерата си
17-годишна българка с първи четвъртфинал на турнир от сериите "ITF" в кариерата си
Радослав Янков отпадна в квалификацията за Световната купа по сноуборд в Кареца
Радослав Янков отпадна в квалификацията за Световната купа по сноуборд в Кареца